2021. október 20. szerdaVendel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Készül a törvénytervezet: Romániában hivatalosan elismerik az e-sportot

2021. július 22. 17:23, utolsó frissítés: 18:57

Az e-sport hatalmas fellendülésen ment keresztül az elmúlt időszakban, ennek rendjén a kormány arra készül, hogy kiegészítsék a testnevelési és sporttörvényt, amelyet szeptemberben terjesztenek a parlament elé.


Ha a módosításokat elfogadják, akkor a „gémerek” is hivatalos sportolókká válnak Romániában, ezáltal sokkal könnyebben juthatnak majd támogatásokhoz, ugyanakkor ők is kötelesek lesznek a társadalombiztosítási és jövedelem utáni járulékok kifizetésére.

Elektronikus sportnak számíthatnak ezentúl a számítógépen vagy játékkonzolon működő, különböző típusú játékok, lehet az stratégiai, "lövöldözős", vagy bármilyen más, amelyet nemzetközi szinten elismertek.

Már nagyon régóta, világszerte szerveznek e-sport versenyeket, melyeknek résztvevői, az élsportoló focistákhoz vagy autóversenyzőkhöz hasonlóan több millió dollárt kereshetnek.

Az e-sportok hivatalos elismerése révén ezentúl itt Romániában is sokkal egyszerűbb lesz különböző bajnokságok megszervezése, épp a napokban jelentették be például, hogy Bukarest ad otthont a Dota 2 világbajnokságának, amelyet októberben a Nemzeti Arénában szerveznek. Egy ilyen eseményen a költségvetés körülbelül 40 millió dollár.

Cătălin Butnariu, a Román Videojáték-fejlesztők Szövetségének elnöke a Pro TV-nek elmondta, hogy Romániában körülbelül 6000 profi videojátékost tartanak számon, és a 2019-es adatok szerint csak Romániában több mint 200 millió dolláros forgalmat bonyolított le ez az ipar. (Pro TV, hírszerk.)

Nyitókép: Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS