2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rákkeltő benzolt találtak több naptejben, a Johnson&Johnson már 5 termékét vissza is vonta

2021. július 17. 16:11, utolsó frissítés: 16:12

A független Valisure laboratórium vizsgálatai során 78 naptej, illetve napozókrém összetételében fedezte fel a rákkeltő (elsősorban leukémiát okozó) benzolt - írja a Live Science. A szakértők az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalához (FDA) fordultak.


David Light, a Valisure alapítója és vezérigazgatója szerint aggasztó, hogy az ismert karcinogén jelen van a fényvédőkben, melyeket kifejezetten a bőrrák elkerülése miatt használnak.

A benzol előfordul a természetben, de az emberi tevékenység hatására is létrejön. Az anyagot egyes műanyagok, színezékek, mosószerek, gyógyszerek és rovarirtók gyártásakor is felhasználják.

A Johnson&Johnson vállalat egy belső vizsgálatot kezdeményezett, melyet követően e hét során öt termékét bevonta a piacról, ezek: Neutrogena Beach Defense, Neutrogena Cool Dry Sport, Neutrogena Invisible Daily, Neutrogena Ultra Sheer és Aveeno Protect + Refresh. A cég szerint egyébként ezek a termékek nem tartalmaznak veszélyes mennyiségű benzolt, de "elővigyázatosságból" mégis megtették ezt a lépést.

A benzol jelenléte a naptejekben egyébként azért is furcsának számít, mert nem tartozik a napvédő szerek alapanyagai közé. (digi24.ro, 24.hu, hírszerk.)

Fotó: Armin Rimoldi/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS