2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rekord számú vállaltan LMBTQ sportoló vesz részt a tokiói olimpián

2021. július 17. 14:41, utolsó frissítés: 14:45

Legalább 142 vállaltan leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy nembináris (LMBTQ) sportoló vesz részt a tokiói olimpián - számolta ki az outsports.com.. Ami rekordnak számít a rendezvénysorozat történetében.


Ez több mint a duplája a 2016-os Rio de Janeiroban részt vett (56), és közel a hétszerese a 2012-es londoni olimpián szereplő (23) vállaltan LMBTQ sportolóénak.

Sőt, ez a szám magasabb, mint az összes megelőző olimpián részt vett, vállalatan LMBTQ sportolóé együttvéve.

Legtöbben az Egyesült Államokból érkeznek (30), míg Kanadából 16, Nagy-Britanniából 15, Hollandiából 13, Új-Zélandról 9, Ausztráliából 9, Brazíliából pedig 8 érkezik. Négy párt is összeszámoltak közöttük, akik ugyanabban vagy más-más sportágakban küzdenek majd a július 23. és augusztus 8. között tartandó olimpiai játékokon. A nők száma egyébként jóval meghaladja a férfiakét, az arány nagyjából 8:1, ami annak tudható be, hogy a női focisták között 30 vállalatan LMBTQ sportolót sikerült összeszámolni.

A lap szerint összesen 25 országból érkeznek, és egyebek mellett egy lengyelországi sportlövő is van közöttük. Aleksandra Jarmolińska kapcsán az Ourtsports megjegyzi, elképzelhetőnek tartják, hogy hazájában vegyes lesz a szereplésének a megítélése, figyelembe véve a lengyel kormány LMBTQ-ellenes fellépéseit. Emlékeztetnek arra, hogy Lengyelország, illetve Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett az EU az LMBTQ embereket érintő negatív diszkrimináció miatt.

A lap megjegyzi ugyanakkor, hogy a tokiói olimpián részt vevő LMBTQ sportolók száma ennél lényegesen magasabb lehet, hiszen csak azokat számolták össze, akik felvállalták a másságukat. Sokan lehetnek olyanok még közöttük, akik különféle okokból nem hozták nyilvánosságra, hogy valamelyik szexuális kisebbséghez tartoznak.

Bár a számok magasaknak tűnhetnek, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy valóban több LMBTQ sportoló vesz részt az idei olimpián. Sokkal inkább tudható be annak, hogy egyre többen vállalják nyíltan a szexuális orientációjukat és az identitásukat. Ez pedig az Outsports szerint azt jelenti, hogy a sportban növekszik az LMBTQ emberek elfogadottsága. (g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: vizipolo.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS