2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Legóból készült játékpisztolynak álcázott igazi fegyver váltott ki közfelháborodást Amerikában

2021. július 14. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

Valódi fegyverhez készült színes Lego-kocka borítás keltett felháborodást az Egyesült Államokban. Az amerikai cég által kínált módosítás ellen, amellyel Lego-játékpisztoly külsőt adnak egy igazi pisztolynak, a dán játékgyártó is tiltakozott.


A utah-i Culper Precision nevű cég tájékoztatása szerint a Glock 19-es fegyver "testreszabásával" készülő Block 19 "a lövősportok tiszta élvezetét emeli ki".

A fegyverek ellen kampányoló szervezetek felelőtlennek és veszélyesnek nevezték a terméket. Emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államokban emelkedik a gyerekeket is érintő fegyverbalesetek száma, tavaly több mint 140-en vesztették így az életüket.

Shannon Watts, az Everytown for Gun Safety nevű szervezet munkatársa közölte, hogy a Block 19 miatt kapcsolatba léptek a dán Lego Csoporttal, amely ezután levélben követelte a Lego-kocka borítás gyártásának beszüntetését.

A Culper Precisions szerint azért döntöttek a Block 19 piacra dobása mellett, hogy megmutassák, "a lőfegyver mindenkié", és "felelősen birtokolni és használni a lőfegyvereket valóban élvezetes tevékenység". Hozzátették, hogy csak az vásárolhat lőfegyvert, akinek törvényes engedélye van rá.

A gyártó cég elnöke, Brandon Scott azt mondta a Washington Postnak, hogy miután ügyvédjével tárgyalt, arra jutott, hogy enged a Lego kérésének. A Block 19 azóta eltűnt a cég weboldaláról.

Az Egyesült Államokban törvénytelen olyan gyerekjátékot előállítani, amely pontosan úgy néz ki, mint egy valódi lőfegyver, de arról nem rendelkezik a szabály, hogy fegyvergyártó nem készíthet játékra hasonlító valódi pisztolyt. (mti)

Kiemelt kép: Culper Precisions

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS