2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kovásznai középiskolás fejlesztett ki egy eszközt, amely a látássérültek olvasási élményét segítené

2021. július 12. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

Ravasz András Zoltán kovásznai középiskolás diák a Magyar Tudományos Akadémián vehette át a 30.Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második díját, valamint a legjobb határontúli pályázatért járó ösztöndíjat - tájékoztat a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet.


Mint írják, a XI. osztályos tanuló találmánya, a Braille Comfort Pack a vakoknak és látássérülteknek segít abban, hogy számukra is elérhető legyen a könyvek és a tudomány világa.

„(...) milyen csodálatos lenne, ha a találmányom minden könyvtárban elérhető lenne a vakok számára, így lehetőséget teremtenénk, hogy bármilyen könyvet elolvassanak, épp úgy, mint látó társai” - mondta a diák, aki azt is elárulta, hogy akkor kezdett el dolgozni a projekten, amikor a pandémia alatt hasznossá próbálta tenni magát.Ravasz Andrást egyébként felvették a Magyar Fiatal Tudósok Társaságába és átnyújtottak neki egy Tehetségútlevelet is.

Az eszköz megvalósításában közreműködött számos háromszéki tanár és szakember is: Szabó Levente, Budai István, Tasnádi Levente, Szabó Andrea, Tănase Dorina, Dragomér Imola, Szabó Gyula és Szabó István. Budapestről Leufer Tamás és Sipos Imre mentorálta a projektet. (közlemény, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS