2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

20 focipályányi területet tett biztonságossá ez a kambodzsai aknakereső patkány - most nyugdíjba megy

2021. június 07. 00:40, utolsó frissítés: 00:41

Nyugdíjba vonul Magawa, az afrikai óriás tasakospatkány, aki öt év alatt 20 focipályányi területet (141 000 négyzetmétert) tisztított meg a taposóaknáktól és egyéb robbanószerektől Kambodzsában.
Magawa eddig a legsikeresebb rágcsáló, amelyet az APOPO belga nonprofit szervezet képezett ki aknák és más hadianyagok kiszimatolására. Aknakeresői pályafutása alatt 71 taposóaknát és 38 fel nem robbant lőszert szagolt ki az északnyugati Siem Reap város – Angkorvat ősi templomkomplexum – térségében.

A civil szervezet szombati közlése szerint Magawa még jó egészségnek örvend, de már elérte a nyugdíjkorhatárt, és láthatóan lelassult munkája. A hősként ünnepelt afrikai óriás tasakospatkány (Cricetomys gambianus) 2014-ben született Tanzániában, és 2016-tól dolgozott Kambodzsában az aknamentesítésen.

Éles szaglásuknak és étellel történő könnyű idomíthatóságuknak köszönhetően az afrikai óriáspatkányok különösen hatásosak az aknamezők fegyvereinek felkutatásában. Az APOPO a HeroRAT (hős patkányok) néven ismert állatokat az 1990-es évek óta képezi ki az aknák és a tuberkulózis észlelésére.

Magawa 1,2 kilogrammot nyom és 70 centiméter hosszú. Bár ezekkel a méretekkel jóval nagyobb, mint sok más patkányfaj, még mindig elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy ne indítsa be az aknákat, ha elsétál felettük.

A patkányok a robbanóanyagban lévő egyik kémiai összetevőt érzékelik, tehát a fémhulladékot figyelmen kívül hagyva sokkal gyorsabb keresésre képesek. Amikor megtalálják a robbanószert, megkapargatják a tetejét, ezzel riasztják a velük dolgozó embereket.

Az aknamentesítéssel foglalkozó The HALO Trust szerint Kambodzsában 1979 óta több mint 64 ezer halálos áldozatot követeltek az aknák; a délkelet-ázsiai országban a feltételezések szerint mintegy hatmillió akna rejtőzhet a földben. (Telex.hu)

Kiemelt kép forrása: apopo.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS