2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fejleszteni és bővíteni fogják a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat

2021. június 03. 18:25, utolsó frissítés: 18:28

Csütörtöki ülésén jelentős beruházásokról döntött a kormány, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ügyében.


A tervek szerint a tüdőgyógyászat és a járványrészleg új épületet kap, illetve fejleszteni és bővíteni fogják a sürgősségi osztályt is.

Az RMDSZ kormányzati munkájának egyik prioritása az egészségügyi intézmények fejlesztése, új kórházak építése – mutatott rá Kelemen Hunor. „A helyreállítási alapból 2,4 milliárd eurót szánunk többek között 30 kórház bővítésére és felújítására, 3 ezer háziorvosi rendelő építésére” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta: a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház tüdőgyógyászatának és a járványrészlegének jelenlegi ingatlana mintegy 200 éves, nem felel meg a mai követelményeknek, hiányzik a szellőzési rendszere, és a fűtésrendszer is elavult, ezért van szükség az új épületszárnyra, amely a jelenleginél több betegágyat és új laboratóriumokat is tartalmaz majd. A szükséges 71 millió lejből 68-at a fejlesztési szaktárca biztosít.

További 70 millió lejes támogatásból a Csíkszeredai Megyei Kórház sürgősségi osztályát újítják és bővítik, amelynek jelenleg nincs külön sürgősségi kijárata, de a helikopterleszálló is 12 km-re van a kórháztól.

„A fejlesztésnek köszönhetően a betegek jobb, minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz férnek majd hozzá, és a beutalások idejét is csökkenteni lehet. A mai kormánydöntéssel annak az ígéretnek teszünk eleget, amelyet a Hargita megyei látogatás során tettek a kormány RMDSZ-es tagjai” – mutatott rá Cseke Attila.

A kormány döntése nyomán elindulhat a közbeszerzési folyamat a két egészségügyi létesítmény felújítására és kibővítésére. (közlemény)

A Transindex csíkszeredai megyei kórházban készült videóriportját, amelyet a koronavírusos betegeket ellátó csíksomlyói osztályon készítettünk, itt tekinthetik meg:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS