2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kulturális kisajátítással vádolja Mexikó a Zara üzletláncot

2021. május 31. 17:11, utolsó frissítés: 17:58

Mexikó kulturális kisajátítással vádolja a Zara, az Anthropologie és a Patowl ruházati márkákat, azt állítva, hogy azok mexikói őslakosok művészetének motívumait használták fel kollekcióikban anélkül, hogy az érintett közösségeknek valamilyen haszna lenne a ruhák eladásából.


A mexikói kulturális minisztérium – Alejandra Frausto kulturális miniszter által aláírt – levélben kért magyarázatot mindhárom globális vállalattól arra, hogy „milyen alapon sajátítanak ki kollektív tulajdont”.

A szaktárca szerint mindhárom cég a dél-mexikói Oaxaca államban élő őslakos közösségektől származó motívumokat használt fel.A Kulturális Minisztérium szerint az Inditex, a világ legnagyobb ruházati kereskedője tulajdonában lévő Zara az Oaxaca déli államában található San Juan Coloradoban élő őslakos Mixteca közösségének jellegzetes mintáját használta.

Az URBN tulajdonában lévő Anthropologie a Santa Maria Tlahuitoltepec őslakos Mixe közösségre jellemző díszítőmotívumokat másolta le, míg Patowl a San Antonino Castillo Velasco őslakos közösségében elterjedt mintákat.

Az URBN-t, az Inditex-et és a Patowl-t nem sikerült megszólaltatni eddig az ügy kapcsán.

Nem ez az első eset, hogy Mexikó népi motívumainak másolásával vádol meg ruházati céget.

Két évvel ezelőtt a Carolina Herrera divatházát szólították fel levélben annak beismerésére, hogy őslakosok művészetének motívumait használták a Resort 2020 kollekcióban. Akkor a divatház kreatív igazgatója, Wes Gordon egy közleményben állítólag úgy nyilatkozott, hogy a kollekció „a mexikói kultúra gazdagsága előtt tiszteleg”. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS