2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A nagy-britanniai járványorvosok aggódnak: az indiai mutáns a gyerekeket támadja

2021. május 26. 09:33, utolsó frissítés: 09:36

Azt vetítették előre a kutatók, hogy az őszi 4. hullám sokkal kisebb lesz, mint a második és a harmadik volt, és elsősorban a gyerekek között fog terjedni és betegíteni, mivel a sok oltott felnőtt miatt kénytelen lesz ismét egy generációval lejjebb lépni a vírus az oltatlanok közé. Úgy látszik sajnos, hogy ez a folyamat már meg is kezdődött.


A koronavírus indiai kettős mutánsa aggasztó mértékben terjed az Egyesült Királyságban. Az elmúlt egy héten 160 százalékos növekedést észleltek a szigetországban a variáns által okozott esetek számában. Ez természetesen önmagában is aggodalomra ad okot, de ami ennél is rosszabb, az az a megfigyelés, hogy ez a vírusvariáns minden eddiginél nagyobb veszélyt jelent a gyerekekre.

Dr. Hussain Abdeh, a Medicine Direct főgyógyszerésze és klinikai igazgatója kifejtette, hogy múlt héten a fertőzés gyakorisága az 5–14 éves gyerekek között 600 főnél is több volt 100 ezer gyermekre vonatkoztatva: ez majdnem kétszerese az eddig tapasztalt legmagasabb aránynak, ami 318/100 ezer volt, és novemberben, a harmadik hullám legsúlyosabb fázisában észlelték a szigetországban.

A szakértő szerint helyes lenne a távoktatás ismételt bevezetése legalább addig, amíg megfelelő mennyiségű és minőségű adat áll rendelkezésre arról, hogy a jelenlegi vakcinák megvédenek-e az indiai kettős mutáns ellen. A világjárvány kezdeti szakaszában a gyermekek terjesztették a vírust leginkább, de úgy gondoltuk, ez inkább a velük kapcsolatba kerülő felnőtteket veszélyezteti. Azóta kiderült, hogy a Covid a gyermekekben is kiválthat súlyos, akár halálos lefolyású kórképet is.

A gyermekekben a Covid lefolyása más lehet, mint felnőttkorban, ugyanis hosszan tartó lázat, vérnyomásesést vagy akár a vérkeringés összeomlását, valamint több szervet, illetve szervrendszert (szívet és vérkeringést, gyomor- és bélrendszert, vesét, vérképző szerveket, bőrt, illetve idegrendszert) érintő tüneteket, továbbá a laborvizsgálatok során emelkedett általános gyulladásos markereket észleltek.

A védőoltások bevezetésekor kezdetben csak 16 (Pfizer), illetve 18 éves kortól (Moderna, AstraZeneca, Janssen, Szputnyik, Sinopharm) jött szóba a vakcinák beadása, a gyártók egy része azonban hamar észbe kapott, és megvizsgálta ennek lehetőségét a fiatalabb korosztályokban is. Jelenleg 12 éves kortól van reális esély oltásra.


Az indiai variáns megjelent az Egyesült Államokban is, ahol az első eseteket 12 év alatti gyermekben diagnosztizálták orvosaik. Ez azért is különösen aggasztó, mert az ennyire fiatal gyermekek oltása jelenleg nem lehetséges.

(Express/Index/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS