2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Használt zoknikon edzett kutyákat vetnének be kiszagolni a koronavírust brit reptereken

2021. május 25. 14:40, utolsó frissítés: 14:40

Az állatoknak olyan emberek zoknijait és pólóit mutatták meg, akik megfertőződtek a betegséggel.


Mindössze fél óra alatt képesek átvizsgálni a párban dolgozó, koronavírust kiszagoló kutyák Nagy-Britannia reptereit és nagy tömegvonzású helyeit egy tanulmány szerint. Pontosságuk lenyűgöző: 94,3 százalékos hatékonysággal szűrik ki az emberek közül azokat, akik elkapták a fertőzést – derült ki a tanulmány hétfőn publikált adataiból.

A kutyákat 3500 koronavírusos betegtől származó zoknival és pólóval tréningezték, amiket egészségügyi dolgozók és a fertőzésen átesett emberek kínáltak fel a tanulmány készítőinek. Az állatok ugyanakkor nem csak azokat képesek kiszűrni a tömegből, akik a fertőzés egyértelmű jeleit mutatják, hanem a tünetmentes és enyhe tüneteket produkálókat is. Sőt: képesek a brit mutánssal fertőzöttek kiszúrására is.

Független szakértők egy csoportja viszont arra figyelmeztetett, hogy a tanulmány eredményeit reprodukálni kell valós élethelyzetekben is. Hasonló kísérletek nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Finnországban, Németországban és Chilében is zajlanak a koronavírussal fertőzött emberek kiszűrésére. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS