2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az iskolák bezárása szocializációs hiányt, romló szövegértést és súlyosbodó eszközfüggőséget eredményezett

2021. május 24. 15:24, utolsó frissítés: 15:45

A járványügyi adatok javulásával az iskolák sorra visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, a kényszerű bezárás hatásai azonban még sokáig érezhetőek lesznek - írja az Euronews az OECD tanulmányát elemezve.


A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet(OECD) által közölt adatok szerint szignifikáns összefüggés van az iskolák bezárása és a diákok szövegértése között. A 2018-as PISA-teszt eredményei alapján azokban az országokban, ahol az adott tanévben sok napon át szünetelt az oktatás, rosszabb eredményeket értek el a 15 éves diákok, mint ahol kevesebb volt a leállás. A nemzetközi szervezet oktatási igazgatója szerint azonban nem is ez a legfontosabb következmény."A koronavírus a gyermekeket veszélyezteti a legkevésbé, ők sokkal ritkábban betegednek meg, a járványügyi szigorítások azonban rájuk vannak a legnagyobb hatással. Az iskolák nemcsak az oktatás színterei, nagyon fontos társadalmi közegnek is számítanak. A tanulás mindig társadalmi tapasztalattal is jár, tehát minél tovább maradnak ki belőle a diákok, minél kevesebbet találkoznak a tanáraikkal és a kortársaikkal, annál inkább veszélybe kerül a személyes jólétük. Ezt sokkal nehezebb helyreállítani, mint a tanulási lemaradásokat pótolni" – mutat rá Andreas Schleicher.

Az online oktatás szocializációs hiányhoz vezet a gyermekek körében, ahogy az egyre súlyosabb eszközfüggőség is.

"A szülők és a pedagógusok korábban megpróbálták visszafogni a gyerekek hozzáférését a táblagépekhez, mobiltelefonokhoz és egyéb digitális eszközökhöz, de a jelenlegi helyzetben ez teljességgel irányíthatatlannál vált. Az online térbe terelt oktatás és a tanórán kívüli tevékenységek miatt most már folyamatosan az interneten lógnak, és azt sem tudjuk, hogy milyen oldalakon" - mondta Maria Rousszohadzákisz görög beszédpatológus.

Az oktatási, szociális és pszichológia következményeken túl a gyerekek látásproblémáit is kezdik összefüggésbe hozni a kiterjedt képernyő-használattal. A szakértők abban bizakodnak, hogy a védőoltások révén a következő tanévben már kevesebb szükség lesz a távoktatásra. (Euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS