2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hatékonyabb egy AstraZeneca után egy Pfizert is kapni, mint csak az első oltással maradni

2021. május 18. 16:47, utolsó frissítés: 16:47

Egy spanyolországi tanulmány szerint a Covid-19 elleni védőoltás sokkal hatásosabb és biztonságosabb, ha az első oltóanyagként az AstraZeneca gyártmányát, második oltásnak pedig a Pfizer-t alkalmazzák – írja a Hotnews a Reutersre hivatkozva.


A spanyol III. Károly Egészségügyi Központ Comivasc nevű kutatása feltárta, hogy azokban az esetekben, amikor második oltásként Pfizer vakcinát kaptak, 30-40-szer erősebb immunválaszt váltott ki, mintha a kontrollcsoport esetében, amely csak egyetlen AstraZeneca vakcinát kapott.

A felmérést 600 önkéntes bevonásával végezték, és a kutatók szerint kevés mellékhatást figyeltek meg a kutatás során: ezek a mellékhatások (láz, rossz közérzet, stb.) az oltás után 24 vagy 48 óra elteltével jelentek meg, és három nap múlva el is tűntek. A kísérlet során senki nem igényelt kórházi kezelést, viszont a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a felmérés eredményeit csak sokkal nagyobb személyen lehetne igazolni: hiszen például az AstraZeneca nagyon ritka vérrögképződéshez kapcsolódó mellékhatásait is csak több millió ember beoltása után vették észre.

A Combivasc kutatást nagyon gyorsan végezték, hogy felmérjék az AstraZeneca utáni Pfizer oltóanyag hatását, miután Spanyolországban az oxfordi oltóanyag használatának engedélyét visszavonták a 60 év fölötti személyek esetében.

Korábban írtuk, hasonló kutatást végeztek a britek is, de annak egyelőre csak a részeredményeit ismertették – ami szerint sokkal gyakoribb mellékhatásokat figyeltek meg a kevert oltások alkalmazása után –, részletesebb jelentést csak júniusban fognak közölni. (hírszerk, Hotnews, Reuters, abc.es)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS