2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Úgy tűnik, a Pfizer és a Moderna a koronavírus indiai verziójával szemben is hatásosak

2021. május 13. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette, hogy az mRNS-technológiával készült oltások (a Pfizer és a Moderna ilyen) "valószínűleg" hatásosak a koronavírus indiai változatával szemben is.


"Az eddigi adatok eléggé megnyugtatóak, úgy tűnik ezek a vakcinák védenek, vagy legalábbis olyan mértékben hatástalanítják a vírust, hogy nem jelent veszélyt a beoltott személyre nézve" - mondta Marco Cavaleri, az EMA oltási kampányának vezetője.

Cavaleri hangsúlyozta, nem kizárt, hogy a többi, a gyógyszerügynökség által elfogadott vakcina is véd, de még nincs elég adat ahhoz, hogy erről kijelentéseket lehessen tenni.

Jelenleg négy oltás van akkreditálva az EMA által, a Pfizer, a Moderna, valamint nem mRNS-technológiával készült, hanem úgynevezett vektorvakcinák, a Johnson & Johnson és az AstraZeneca.

A vírus B.1.617 variánsa, amit hétköznapi megnevezéssel "indiai variánsnak" szoktak nevezni, mert ebben az országban detektálták először októberben, jelenleg 44 országban van már jelen. A WHO az aggodalomra okot adó kategóriába sorolja, ebben három másik variáns is van. Ezeket jelenleg a WHO veszélyesebbnek tartja, mint az eredeti változatot, mert gyorsabban képesek terjedni, és magasabb elhalálozási rátát produkálnak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS