2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A dél-koreaiak vizsgálata szerint már az első dózis Pfizer vagy AstraZeneca is jelentősen védi az időseket a megfertőződéstől

2021. május 10. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

A dél-koreai járványügyi ügynökség (KDCA) vizsgálata szerint a hatvan év fölöttieknek már egy adag vakcina a Pfizerből vagy az AstraZenecából igen komoly, minimum 86 százalékos védelmet nyújt.


A kutatók két hónapon keresztül vizsgálták az idősek oltását, mintegy 3,5 millió embert követve. Közülük 521 133 személy kapta meg a fent említett vakcinák valamelyikét, és az első dózis beadása után az 1237 összesen megfertőződött személyből csupán 29 olyan volt, aki Pfizerrel vagy AstraZenecával lett beoltva.


Eszerint a Pfizer/BioNTech oltóanyagának első dózisa 89,7 százalékos hatékonyságot mutat a fertőzés megelőzésében legalább két héttel a beadást követően, míg az AstraZeneca esetében ez az arány 86 százalék.

A dél-koreai egészségügyi minisztérium szerdán emlékeztetett arra, hogy az országban a Covid–19 halálos áldozatainak körülbelül 95 százaléka 60 éves vagy idősebb volt, e vakcinák pedig jelentősen csökkentik az ő korcsoportjukban a haláleseteket. Hozzátették, hogy nagyon kevés az esély mellékhatásokra, beleértve a vérrögképződést, hozzátéve, hogy e mellékhatások nagy része gyógyítható.

ABár dél-koreai egészségügyi szakértők a héten azt közölték, hogy a felgyorsított oltókampány ellenére sem valószínű a közösségi immunitás elérése, Szöul szeptemberig a lakosság 70 százalékának a beoltásával számol. Az 52 milliós Dél-Koreában eddig a lakosság 6,7 százalékát oltották be. (mti)

Címoldali kép: Jernej Furman via Flickr Commons

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS