2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ma van a Szív Napja Romániában. Ilyenkor az egyre gyakoribbá váló szívbetegségekre hívják fel a figyelmet

2021. május 04. 10:20, utolsó frissítés: 20:08

Május 4-e a Szív Napja Romániában, 1997 óta ezen a napon a szívbetegségek arányának riasztó ütemű növekedésére hívják fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában 4,35 millióan halnak meg évente különféle szívproblémák következtében, ebből 1,9 millióan az Európai Unió országaiban. A férfiak körében a halálozási okok 43%-a, a nők körében ezek 55%-a köthető szívbetegségekhez.


Az Európai Kardiológiai Társaság szerint a szívbetegségek számítanak az elhalálozások leggyakoribb okának Európában. Az EU országaiban évente több mint 6 millió új esetet diagnosztizálnak, a kontinens teljes területén ez meghaladja a 11 milliót. Európában éves szinten 3,9 millió halálesetet írnak szívbetegségek számlájára, ebből az unióban 1,8 milliót. A kontinens szintjén a elhalálozások arányának ez a 45%-át teszi ki, az unió országaiban pedig 37%-ot.

A Román Kardiológiai Társaság adatai szerint országos szinten évente 100 ezerből 40-en halnak meg szívelégtelenségben, ez a duplája annak, amit a többi uniós országban mérnek. Egyes becslések szerint Romániában a 35 év fölöttiek 4,7%-a küzd szívelégtelenséggel, ami kb. 560 ezer pácienst jelent.

Románia amellett, hogy május 4-ét országos szinten a Szív Napjának nyilvánította, csatlakozott a Szív Világnapjához is, melyet szeptember 29-én tartanak. (stiri.tvr.ro, hírszerk.)

Fotó: Kaboompics.com/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS