2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Júniustól akár már a 12 éveseket is olthatják a Pfizer oltásával

2021. április 29. 11:40, utolsó frissítés: 11:41

Várhatóan június elejétől lehet majd használni az Európai Unióban a 12-15 éves korosztályban az új típusú koronavírus ellen (SARS-CoV-2) a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett vakcinát – mondta a német cég vezérigazgatója a Der Spiegel című német hírmagazinnak.


Ugur Sahin elmondta, hogy az európai uniós engedélyezési kérelem benyújtását megelőző munka utolsó szakaszánál tartanak, és terveik szerint május 5-én hivatalosan megkérik a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy készítményük alkalmazási engedélyét terjesszék ki a 12-15 éves korosztályra.

Az EMA vizsgálata rendszerint néhány hétig tart, így már június elején beadhatják az első oltásokat – magyarázta Ugur Sahin.

A Pfizer és a BioNTech március végén jelentette be, hogy készítményük az úgynevezett harmadik fázisú klinikai vizsgálat alapján százszázalékos hatékonysággal véd a SARS-CoV-2 okozta betegségtől (Covid-19) a 12-15 éves korosztályban. Megfigyelték azt is, hogy az oltás nagyon erőteljes immunválaszt vált ki a korcsoportba tartozó gyerekeknél.

Az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát a kisgyerekeknél és a legalább 6 hónapos csecsemőknél is vizsgálják. Ugur Sahin a Der Spiegelnek arról is beszélt, hogy júliusban lehetnek meg az első vizsgálati eredmények az 5-12 éves korosztályról, szeptemberben pedig a még kisebb gyerekekről.

A szakember kiemelte, hogy bizakodó, mert a 12-15 éves korcsoportban folytatott vizsgálatok „bátorító eredményei” arra utalnak, hogy „a gyerekeket különösen jól védi az oltás” a Covid-19-től.

Egyébként Magyarország már bejelentette, hogy „napokon belül” megkezdődik 16-18 éves korosztály oltása Pfizer vakcinájával. Romániában talán ősztől terjesztenék ki az oltást a 13 évnél idősebb korosztályra is. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS