2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jövőre már elfelejthetjük a Covid-19 elleni oltást? Jön a Pfizer koronavírus elleni tablettája

2021. április 28. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Mérföldkő lehet a koronavírus elleni küzdelemben az a tabletta, amelyet az új típusú koronavírus legyőzésére fejlesztett ki a Pfizer - számolt be a brit Telegraph nyomán a Házipatika portál.. A Comirnaty elnevezésű, COVID-19 elleni vakcinát gyártó vállalat már meg is kezdte a humán klinikai tesztelést: Belgiumban és az Egyesült Államokban hatvan 18-60 év közötti egészséges önkéntest vontak be a fázis I. vizsgálatba.


Az év végéig piacra kerül a Pfizer-tabletta, ami a koronavírus-variánsok ellen is hatásos lehet – nyilatkozta az amerikai gyógyszercég vezérigazgatója, Albert Bourla.

A cég szerint a tabletta a vírusváltozatok ellen is hatásos lehet. A gyógyszer egy úgynevezett proteázgátló, ami a vírus sejten belüli szaporodását gátolja meg, a Pfizer szerint hasonló készítményeket sikeresen használtak már a HIV vagy a Hepatitis C ellen is.

A Telegraph értesülései szerint a szert állatokon már tesztelték, és mivel sem használata során, sem utána nem merült fel aggodalomra okot adó egészségügyi hatás, vagy mellékhatás, elindulhatott a klinikai vizsgálatok humán szakasza, ami három fázist ölel fel, és a tervek szerint 145+28 napot vesz majd igénybe. A jelenlegi szakaszban többek között az emberi szervezet számára tolerálható dózist vizsgálják (önmagában és a HIV -kezeléshez használt ritonavir gyógyszerrel kombinálva), valamint a lehetséges mellékhatásokat, és azt, hogyan érzik magukat a tesztalanyok a szer bevétele után. A klinikai vizsgálatok harmadik fázisban már több tízezer emberen tesztelik majd - tabletta és folyadék formájában - a szert.

A gyógyszer szedését a fertőzés első jeleinek észlelésekor kell elkezdeni, így elkerülhetővé válik, hogy a beteg kórházba kerüljön, vagy kritikus állapotban azonnali ellátást igényeljen - közölte Mikael Dolsten, a Pfizer vezető tudományos munkatársa.

"Ezt a vírusellenes szert gyakorlatilag a semmiből hoztuk létre, a járványhelyzet szülte" - ismertette az előzményeket Dafydd Owen, a Pfizer gyógyszerkémiai igazgatója nemrégiben, egy szakmai előadáson. Hozzátette: a vegyület első pár milligrammját július végén készítették, október végére pedig a rendelkezésre álló mennyiség 100 grammra duzzadt fel. Ahhoz, hogy eddig eljussanak, 210 kutató munkája kellett.(Telegraph/hírszerk.)

Illusztráció:Julia Zolotova, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS