2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hatékonynak bizonyult egy malária elleni védőoltás Burkina Fasoban

2021. április 23. 18:51, utolsó frissítés: 18:51

Az Oxfordi Egyetem közreműködésében fejlesztett malária elleni védőoltás 77% -os hatékonyságot mutatott az első embereken végzett vizsgálatok során, ez pedig hatalmas áttörést jelenthet a betegség elleni küzdelemben – tájékoztat a Digi24, a BBC információira hivatkozva.


A kutatók az elmúlt évek során már számos oltóanyagot fejlesztettek, de egyik sem hozta meg a várt eredményt.

A mostani eset azonban áttörésnek számít: épp Burkina Fasoban 450 gyermek közreműködésében hajtották végre az első kísérleti fázist, az eredmények pedig magukért beszélnek: az oltóanyag beadása után egy évre rá is biztonságosnak és rendkívül hatékonynak bizonyult a készítmény, így négy afrikai országban folytatják a teszteléseket, a programba csaknem 5 ezer gyermeket vesznek be.

A malária veszélyes kimenetelű betegség, amelyet a szúnyogcsípés által az ember vérkeringésébe kerülő paraziták okoznak. Bár megelőzhető és kezelhető, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2019-ben több mint 229 millió megbetegedés volt, 409 ezren pedig meg is haltak, az áldozatok többségében Szubszaharai Afrikából származó gyermekek. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS