2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pfizer-vezető: valószínűleg szükséges lesz egy harmadik oltás is a védettséghez

2021. április 16. 12:46, utolsó frissítés: 12:46

Valószínűleg szükség lesz egy harmadik oltásra is a Pfizer koronavírus-vakcinájából a védettség kialakulásához, hosszabb távon pedig lehet, hogy évente kell majd oltatni – jelentette ki a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla. „Egy valószínű forgatókönyv, hogy kelleni fog egy harmadik adag vakcina nagyjából 6-12 hónap között, és onnantól kezdve évente kell újraoltatni, de mindez még megerősítésre vár” - nyilatkozta.


Hosszabb távú kutatási eredmények híján ma még nem tudni, hogy a védettség kialakulásától számítva mennyi ideig tekinthető védettnek egy Covid-vakcinával beoltott személy. Az influenzavakcinához hasonlatos, az aktuális variánsokhoz igazított évenkénti oltás lehetősége mindenesetre nem először merül fel, februárban például a Johnson & Johnson vezetője, Alex Gorsky is beszélt erről a CNBC-nek.

Bourla szerint a vírus mutálódása, újabb variánsok esetleges megjelenése kulcsszerepet játszik a jövőben, és nagyon fontos lenne, hogy a vírusra érzékeny emberek számát vakcinákkal hamar alacsonyra szorítsák. A Pfizer pár hete azt publikálta, hogy a cég Covid-19 elleni vakcinája 91 százalékos hatásossággal véd a koronavírus ellen, és több mint 95 százalékban hatásos a második adag oltás után. Februárban a vállalat azt közölte, hogy elkezdtek harmadik adaggal kísérletezni, hogy jobban megértsék az új vírusvariánsokkal szembeni immunreakciókat. (telex.hu)

Illusztráció: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS