2023. december 1. péntekElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Büntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átjárón

2021. április 15. 16:03, utolsó frissítés: 16:22

Sebességkorlátozást vezetnének be a kerékpárosoknak, átfogó szabályozással rendeznék az elektromos rolleresek helyzetét, és azokat a gyalogosokat is megbírságolnák, akik nem figyelnek a forgalomra az úttesten való átkelés közben. A belügyminisztérium közvitára bocsátott egy tervezetet, amely módosítaná a közúti forgalomra vonatkozó 195/2002 kormányrendeletet.


A közvitára bocsátott tervezet legfontosabb újítása, hogy a biciklikhez hasonlóan szabályozná az elektromos rollerek használatát. Ez a gyakorlatban a legtöbbször azt jelenti, hogy a bicikli mellé beírták a jogszabály szövegébe az elektromos rollert is.

Ugyanakkor a javaslat értelmében a kerékpárosoknak ezentúl tilos 30 km/h sebességnél gyorsabban haladjanak.

A kezdeményezők a módosítások indoklásában azt írják, hogy a tapasztalat szerint a közúti balesetek jelentős mértékben a gyalogosok számlájára írható, és a figyelmetlenségük az egyik gyakori ok. Ebből kifolyólag pedig módosítani kell a gyalogosokra vonatkozó közúti szabályokat is, hogy csökkentsék a közúti belesetek kockázatát. A jelenlegi szabályozás szerint (az előbb említett kormányrendelet 72. cikkelye) a gyalogosok az után mehetnek át az átjárón (azok tégelyére merőlegesen) vagy ahol nincsenek átjárók, akkor az utcák sarkainál, miután megbizonyosodtak arról, hogy nem fenyegeti veszély őket. Magyarán szétnéztek.

A törvényalkotó viszont most úgy érvel, hogy ez sokszor nem valósul meg, mivel a gyalogos közben olyan tevékenységet is végez, ami elvonja a figyelmét. Például mobiltelefont használ. Szerintük a mobiltelefon használata, akár beszélünk rajta, akár üzenetet írunk, akár zenét hallgatunk, akár különböző térkép-alkalmazásokat nézünk, figyelemelterelés. Ez pedig befolyásolja a gyalogos azon képességét, hogy gondosan közlekedjen közúton. Szerintük ezek a tevékenységek kiváltó tényezői lehetnek egy esetleges balesetnek, még akkor is, ha épp egy éppen arra kijelölt helyen akarunk átkelni. Szerintük a mentális figyelemelterelés a legsúlyosabb, amikor beszélünk a telefonon vagy üzenetet írunk, mert ilyenkor gyakorlatilag nem a közlekedésre figyelünk, és nem nézzük meg, hogy hol akarunk átkelni. Ha zenét hallgatunk, nem érzékeljük a forgalom zajait vagy a speciális hangjelzéseket (pl. mentők), amelyek előnyt biztosítanának számukra. A tervezet ezért szabályozza, hogy tilos legyen figyelemelterelő tevékenységet végezzenek egy gyalogosok aközben, hogy át akarnak kelni az úttesten.

Mint a cikk megjegyzi, eddig csak a járművezetőkre vonatkozott a szabály, akiknek vezetés közben tilos olyan tevékenységet végezzenek, ami elvonja a figyelmüket, így például telefonálniuk sem lenne szabad.

Ha elfogadják a javaslatot, akkor az szabálysértésnek bizonyul, és pénzbírsággal lehet súlytani az elkövetőjét. A szabálysértési bírságot a bűntetőpontok számra határozza meg. Egy büntetőpont a bruttó minimálbér 10 százalékának felel meg.

A javaslat indoklása és a módosítások részletes leírás itt érhető el. (hotnews)

fotó: Orna Wachman/Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS