2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

60 éve jutott ki először ember a világűrbe: Gagarin 108 perc alatt kerülte meg a Földet

2021. április 12. 15:41, utolsó frissítés: 16:12

1961. április 12-én sikeres felszállást hajtott végre a Vosztok-1 űrhajó, Jurij Alekszejevics Gagarinnal a fedélzetén. Föld körüli pályára állva, az űrhajó 108 perc alatt kerülte meg a bolygót. A repülés ideje alatt az űrhajós teste rögzítve volt, az irányítást robotpilóta végezte. Landolás előtt Gagarin a tervek szerint katapultált és ejtőernyő segítségével ért földet.

A Vosztok-program megdönthetetlen teljesítményeket ért el: az első ember az űrben, az első repülés Föld körüli pályán, az első rádióbeszélgetés az űrből.

Az orosz űrtársaság csak a sikeres kilövés után tájékoztatta a sajtót és a világ nagyhatalmait

„Az amerikai rádióállomások megszakítva zenei adásukat, néhány perces időközönként közölték a történelmi repülésről szóló újabb híreket, arról, hogyan érzi magát az űrutas. Részletes jelentéseket közöltek az űrhajó súlyáról, pályájáról, keringési idejéről. Az AP tudósítása hangsúlyozza, hogy az ember első űrrepülését a Szovjetunió mindössze három év és hat hónappal azután valósította meg. hogy 1957. október 4-én felbocsátották az első szputnyikot.” – jelent meg a Népszabadság 1961. április 13-i számában.

Jurij Alekszejevics Gagarin 27 évesen lett a Vosztok-1 pilótája

A megfelelő űrhajós kiválasztása pontos szempontok szerint történt. 25–30 év közötti férfi pilótákat kerestek, akik 170–175 cm alatti testmagassággal és 70–72 kg-nál kisebb testsúllyal rendelkeztek. Egyértelmű követelmény volt a fiziológiai tesztek (forgószékes vizsgálatok, centrifuga tesztek, alacsony nyomású kamra, sötét kamra) és pszichológiai tesztek teljesítése. A kiképzésen rakétaismereteket, űrorvostant, navigációt, rádiós kommunikációt, geofizikát és csillagászatot tanultak a kiválasztottak.

Fotó: Mil.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89850665Fotó: Mil.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89850665


A legvégső döntésnél már nemcsak a fiziológia és pszichológiai tesztek eredményei számítottak. A szovjet kormány követelménye alapján az első űrhajós felmenői, a nagyszülőkig visszamenően, orosz nemzetiségűek kellett legyenek. Az orosz parasztcsaládból származó Gagarin megbízható teljesítményt mutatva tökéletesen megfelelt minden követelménynek.

Milyen is lehetet a Föld körül?


2011-ben Christopher Riley, dokumentumfilm rendező, és Paolo Nespoli, asztronauta, videóra vették, amit Jurij Gagarin láthatott a kozmoszban lebegve. Paolo Nespoli közel ugyanazt a Föld körüli utat tette meg mint, amit az első űrutazó ember.
A 2011-es videót az eredeti 1961-es rádióbeszélgetéssel vágták össze, amelyben Sergej Korolev beszél Jurij Gagarinnal a Földről. A háttérben Philip Sheppard zenekompozíciója hallható.„Most a Földet egyre jobban és jobban befedik a felhők. Gomolyfelhők.
Ez egyfajta film a Föld felett. A Föld felszíne szinte már nem is látható.”
– hallgatjuk a filmben Jurij Gagarint.


Nyitókép: Sukanta Pal, crop by Tsui - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48136796

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS