2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elhunyt a csernátoni skanzen vezetője, Haszmann Pál Péter

2021. április 10. 19:33, utolsó frissítés: 20:16

Elhunyt Haszmann Pál Péter népművész, helytörténész, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum nyugalmazott vezetője.


Pali bácsinak – ahogy a legtöbben ismerték – nemzeti küldetése, sziklaszilárd hite és a székelység iránti mély szeretete és hűsége meghatározta a csernátoni múzeumot és a köréje épült szellemi műhelyt -írják a tőle búcsúzó háromszéki elöljárók.

A csernátoni Haszmann Pál Múzeumot édesapja, idősebb Haszmann Pál alapította, majd ő vitte tovább a családi örökséget, évről évre gazdagítva azokat a gyűjteményeket, amely Erdély leggazdagabb skanzenévé tették a háromszéki múzeumot. A Damokos Gyula-féle kúriában és annak parkjában, ahol helyet kapott a létesítmény, számtalan értékes gyűjtemény gyarapodott évről évre Haszmann Pál munkájának köszönhetően.

Az egyik legalaposabb mezőgazdasági gépgyűjteménytől a székely temetkezési szokásokat megörökítő kopjafa-gyűjteményig, a háromszéki székely kapukat bemutató szabadtéri összeállítástól az öntöttvas kályhamúzeumig mind itt látható.

A múzeummal „egy fedél alatt” működik a Csernátoni Népfőiskola is, amely a hagyományos mesterségeket adja tovább - fafaragást, bútorfestést, nemezelést, és sok más hagyományos mesterséget tanulhattak, tanulhatnak itt azok, akik érdeklődtek a népi kultúra iránt.

Haszmann Pál Péter 1942. augusztus 12-én született Alsócsernátonban. A mezőgazdasági középiskolát Kézdivásárhelyen, a líceumot Szászrégenben végezte. Előbb mezőgazdasági technikus Kőhalomban és Szászrégenben. 1971-től a kézdivásárhelyi céhtörténeti múzeum alkalmazottja, 1973-tól nyugdíjba vonulásáig a Székely Nemzeti Múzeum részlegeként működő csernátoni Haszmann Pál Múzeum vezetőjeként dolgozott. 2008-ban rövid ideig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben parlamenti képviselő is volt.

2012-ben az Orbán Balázs díjjal, 2013-ban a Haszmann családot Magyar Örökség-díjjal tüntették ki. 2013-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozták részére munkája elismeréseként.

Évtizedeken át tartó munkássága nemcsak a régió, hanem egész Erdély meghatározó múzeumává emelte az általa működtetett intézményt.
(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS