2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tanulmány: a súlyos vírusfertőzést túlélők egyharmada mentális rendellenességekkel is szembesül

2021. április 07. 13:59, utolsó frissítés: 14:22

Pszichés vagy neurológiai problémák léptek fel hat hónappal a fertőzést követően azok egyharmadánál, akik a koronavírus-fertőzés következtében súlyos tüneteket produkáltak - írja a The Guardian amerikai kutatók tanulmánya nyomán.


A vizsgálatot végző kutatók 236 379 páciens kórlapját vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy 34%-nál lépett fel valamilyen pszichés vagy neurológiai probléma, a leggyakoribb, vagyis a páciensek 17%-nál a szorongás tünetei voltak észlelhetőek.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az egészségügyi rendszereknek fel kell készülniük arra, hogy az ilyen betegeket is kezeljék, hiszen számításaik szerint több évig igénybe fogják venni az egészségügyi szolgáltatásokat.

A kutatás felfedte, hogy a neurológiai problémák, mint a demencia vagy akár az agyvérzés, meglehetősen ritkán fordulnak elő, de számolni kell velük. (Az intenzív terápián kezeltek mintegy 7%-a kapott agyvérzést, 2%-nál alakult ki demencia.)

A Lancet Psychiatry nevű szaklapban közzétett tanulmány megjegyzi, hogy ezek a problémák a koronavírus-fertőzést túlélt emberek esetében jóval nagyobb arányban alakultak ki, mint azoknál, akik náthával, vagy más légzőszervi megbetegedéssel küzdöttek ugyanebben a periódusban. Olyannyira, hogy 44%-kal nagyobb eséllyel alakulnak ki, mint pl. az influenza esetében.

Az új tanulmány szerint a súlyos Covid-fertőzötteknél leginkább a szorongás (17%), hangulatzavarok (14%), szerhasználat miatti zavarok (7%) és álmatlanság (5%) jellemző. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS