2021. április 12. hétfőGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb Facebook-botrány: 533 millió felhasználó személyes adatait lopták el és tették közzé

2021. április 04. 18:15, utolsó frissítés: 19:08

533 millió felhasználó Facebook azonosítója, bejelentkezési helyei, telefonszáma, teljes neve, születési dátuma, illetve email címe került nyilvánosságra egy hackerek által használt fórumon - írja a Business Insider.


Mindaddig, amíg közzé nem teszik egy hackerekkel teli fórumon...Mindaddig, amíg közzé nem teszik egy hackerekkel teli fórumon...


Az Insider szerint valós adatokról van szó, és a szivárogtatás 106 országot érint. Ezt úgy ellenőrizték le, hogy a lap tagjai összevetették a nyilvánosságra került adatokat néhány, a saját ismerősi körükben lévő, valódi profil adataival, ez alapján igazolták azok valódiságát. Az ellopott adatok többek között kiberbűnözők számára lehetnek értékesek. A Facebook számára pedig súlyos következménnyel járhat az adatbiztonság hiánya. Most ugyanis a teljes adatkészletet ingyenesen feltöltötték a hackerfórumra, ezzel széles körben elérhetővé váltak bárki számára.

A Facebook szóvivője szerint, a hackerek egy biztonsági rés miatt tudtak hozzáférni az adatokhoz még 2019-ben. Azóta már kijavított biztonsági rést.

Az illetéktelen kezekbe került adatokra Alon Gal, a Hudson Rock cyberbűnözéssel foglalkozó hírszerzési cég tech. igazgatója lett figyelmes. Szerinte annak ellenére, hogy nem a legfrissebbek az adatok, még így is fennáll a veszélye, hogy csalásra használják fel őket.

Bár Románia nincs a listán az Adevărul forrásai szerint, hozzáteszik, hogy ez nem jelenti azt, hogy más országban élő román állampolgárok nincsenek a listán. Románia szomszédos államai közül Moldovából 46 000, Szerbia esetében 162 000, Bulgária 432 000, Magyarország esetében 377 000 felhasználó adatairól van szó.

A kiszivárogtatott adatok közül a legtöbb adat (46 millió) Egyiptomból származik. Olaszországból 35 millió, az USA-ból 32 millió, az Egyesült Királyságból 11 millió, Oroszországból közel 10 millió, Spanyolországban 10,8 millió, Németországban 6 millió, Hollandiában 5,4 millió, Belgiumban 3,1 millió, Lengyelország 2,6 millió személyt érint.

A több mint félmilliárd érintett felhasználó közül 377 ezer magyar

A szakmai oldal szerint legtöbb adat egyiptomi felhasználókkal kapcsolatos (több mint 44 millió egyiptomi felhasználó adatairól van szó). Magyarország a 75. a sorban, 377 ezer felhasználót érint az adatszivárogtatás – írja a Kiberblog.

Forrás: kiber.blog.huForrás: kiber.blog.hu


A magyarországi felhasználók közül viszont megjegyzi, hogy legalább 208 dolgozik valamely minisztériumban, 108-a a rendőrségnél, 294-en pedig a Honvédséget jelölték meg munkahelyüknek. 14 felhasználó a Parlamentet jelölte munkahelyéül, de gyakorlatilag minden terület képviselteti magát a listában.

"Nagyon fontos, hogy ha mostanában érkezik egy SMS valamilyen csomagküldőtől, és arra akar rávenni bennünket, hogy telepítsünk valamilyen alkalmazást a csomag követésére, akkor még csak véletlenül se töltsük le és telepítsük az alkalmazást!" - tették hozzá.
(business insider)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS