2021. április 12. hétfőGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Távolságtartással ugyan, de megtartották az ételszentelést Csíkszeredában (Videó)

2021. április 04. 11:25, utolsó frissítés: 20:16

Rendkívüli körülmények között: távolságot tartva egymástól és maszkban, de megtartották az ételszentelést Csíkszeredában.


#ételszentelés #húsvét #ünnep #feltámadás #SzentKeresztPlébánia #fegyelem #Csíkszereda

Közzétette: Csíkszeredai Városháza – 2021. április 3., szombat


A Kárpát-medence legnagyobb ételszenteléseként számon tartott eseményen 3500-an sorakoztak fel a városközpontban, betartva a járványügyi előírásokat.Ez volt a huszadik alkalom, amikor a város lakosai összegyűltek a főterén, hogy a kosaraikban hozott húsvéti ételeket Tamás József, a Gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke megáldja.Húsvét ünnepén a föltámadt Krisztus szavaival köszöntötte Csíkszereda főterén álló tömeget Tamás József, aki Isten áldását kérte a kosarakban kihozott húsvéti élelemre. Ezt követően a téren kialakított sorok között vonult el a papság a ministránsokkal, és meghintették szenteltvízzel a kosarakat. Az áldás után a húsvétvasárnapi egyházi esemény a magyar és székely himnuszok eléneklésével zárultAz ételszentelés reggel nyolckor kezdődött, a kosarakban hagyományosan tojás, kalács, sonka és bor van. A csíkiak szentelés után fogyasztják el a húsvéti reggelit.

Újdonság volt, hogy a helyszínt kibővítették, így a hívek keresztet formálva sorakoztak fel a Kossuth Lajos utcán (a Szent Kereszt Plébániától a Márton Áron utcáig tartó szakaszon), valamint a Temesvári sugárúton (a Gál Sándor tértől a Vár térig terjedő szakaszon).A vallási eseményen kötelező volt a maszkviselés és a 2 méteres távolság tartása a sorban állók között; a hívek azon az útszakaszon sorakozhattak fel, amely a lakóhelyükhöz a legközelebb esik; minden családnak egyetlen tagját várták az ételszentelésre; a sorok összehangolásában önkéntesek segítettek, akiknél maszk és kézfertőtlenítő is volt, szükség esetére.
(hírszerk.)

A nyitókép egy korábbi évben készült

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS