2021. április 12. hétfőGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pénteken van az autizmus világnapja!

2021. április 02. 12:34, utolsó frissítés: 19:04

Április 2-a az autizmus világnapja, ezt pedig 2008 óta tartják az ENSZ kezdeményezésére, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira, folyamatosan növekvő számára. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik, az autisták túlnyomó többsége alkalmatlan az önálló életvezetésre. E napon több európai országban kék színűre világítanak ki egy-egy ismert épületet.


Romániában (a 2019-es becslések szerint) megközelítőleg 30 ezer személy küzd az autizmus zavaraival, és 51 gyerekből legalább 1-et diagnosztizálnak vele. A világon ez az arány 68-ból egy gyerek!

A Transindex még 2020 novemberében mutatta be Alexát, aki bár autista, nem zárkózott el a külvilágtól, sőt, belátást adott környezetébe és barátai világába. Alexa, nyisd meg a szíveket! című kötetét november 26-án mutattuk be, amiben arról írt, hogy milyen az ő világa, miként látja a környezetét, mit szeret, mit nem. Továbbá tippeket ad autistáknak és családjuknak, a velük foglalkozóknak arra nézve, hogy miként ajánlott velük viselkedni, mi az, ami tetszik nekik, akár zenéről, tévéműsorról vagy más foglalkozásról legyen szó, és mi az, amit nem szeretnek, amit kerülni kell.

(mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS