2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Civilek akciója: Kolozsvár legborzasztóbb épületeire lehet szavazni

2021. március 25. 10:18, utolsó frissítés: 11:10

A Cași sociale acum (Szociális lakásokat most) kolozsvári lakhatási joggal foglalkozó civil szervezet március 22-28. között kampányt folytat, amelyben a város ingatlanfejlesztési problémáira szeretnék felhívni a lakosság és a döntéshozók figyelmét.


A „Fullasztó a profitorientált ingatlanfejlesztés! Szociális lakásokat akarunk!” nevű kampánynak két pontja van.

Egyrészt szeretnék megszavaztatni a lakossággal a legbotrányosabb, legundorítóbb, legkárosabb ingatlanbefektetést, hogy átadhassák a "Legborzasztóbb ingatlanok díjat", amelyben a közösségi média felületükön történnek a nevezések és a szavazások. Az akció videóbemutatója:Másrészt egy nyílt levelet küldenek a döntéshozó politikusoknak, amelyet ezen az oldalon írhatnak alá a vele egyetértők. A levél eredeti szövege itt olvasható, a magyar fordítását pedig alább közöljük:

„Egyre nagyobb szomorúsággal, aggodalommal és dühvel követem Kolozsvár »fejlődését«. Ingatlanbefektetők játszótere lett a kincses város, tőkével nem rendelkező lakóit pedig már számba se veszik – különösen, ha lakhatásuk (minősége) kerül szóba. Azért írom ezt a levelet, hogy nyilvánvalóvá tegyem: mint Ön által képviselt állampolgár, követelem a várost és lakóit egyaránt megfullasztó ingatlanfejlesztések leállítását! A házak közé, a zöldövezetekbe és az erdőkbe épített tömbházakra gondolok, és azokra az újépítésű ingatlanokra, amelyek sorra beárnyékolják a környező házakat. Vagy azokra a hatalmas tornyokra, amelyekből ha egy-kettő felépül, egy egész utcafront magasságát módosítják, bátorítva a további befektetéseket. De ugyanígy eszembe jut a jobb sorsra érdemes városközpont, ahol műemléképületeket és zöldövezetet dózerolnak azért, hogy kétes minőségű új szállodák nőjenek ki a földből.A város ilyen irányú »fejlődése« nem szolgálja a kolozsváriak érdekét: a lakhatás alapjogból befektetéssé alakult. Mi a cél? Legyen minél nagyobb a befektetői profit, és bírjunk távozásra mindenki mást, akinek a jövedelme nem elég nagy ahhoz, hogy albérletet fizethessen Kolozsváron. Ha a most beinduló ingatlanprojektek is ugyanúgy épülnek meg, mint minden egyéb az elmúlt húsz évben – fittyet hányva bármiféle szabályozásra, annak ezek lesznek a következményei: a szomszédos telkek, ingatlanok megdrágulnak, a lakbérek emelkednek, az autósforgalom megnövekedik – és azok, akik nem akarják tömbházak árnyékában leélni az életüket, vagy nincs pénzük albérletre, a város szélére vagy a városon kívülre kényszerülnek. A potenciális vásárlók sem járnak jól, ha a legtöbb befektető projektfázisban adja el a lakásokat, a vevőre hárítva minden kockázatot. De az ingatlannal rendelkező családi házak tulajdonosai sem érezhetik magukat biztonságban: ők egyre inkább ki lesznek téve az ingatlanbefektetők zaklatásainak, hiszen útban vannak.

Az önkormányzatnak ezért le kell állítania a profitorientált városfejlesztést, a köz érdekében. Itt az idő, hogy Kolozsvár saját kézbe vegye ingatlanállományának fejlesztését, és a legnagyobb befektetővé válva szociális lakások építésébe fogjon. Az önkormányzati bérlakások nem a kevesek, hanem a sokak lakhatási igényét szolgálják, mert tulajdonosa nem azért építi őket, hogy profitot generáljon, hanem azért, hogy emberhez méltó lakókörülményeket biztosítson mindenkinek. A lakhatásnak nincs mit keresnie a profittermelés szférájában, de ezt, mint látjuk és tudjuk, a magánbefektetők pont ellenkezőleg gondolják.

Mint Ön által képviselt állampolgár, követelem, hogy az önkormányzat dolgozzon ki egy, a kolozsváriakat, és nem a tőkét szolgáló lakhatási stratégiát, majd maximális következetességgel hajtsa azt végre. A rossz minőségű, kaotikus lakásipar tombolása helyett a városvezetés a többség igényeit vegye ezúttal figyelembe, hosszútávon biztosítva a forrásokat új szociális lakások építésére. A szociális lakásállomány bővíthető újépítésű ingatlanokon keresztül, meglevő ingatlanokra történő ráépítéssel (figyelembe véve az urbanisztikai szabályozást), valamint a rozsdaövezet rehabilitációján keresztül, de a város elhanyagolt tulajdonát képező épületek felújítása révén is. Az önkormányzat telkeket vásárolhat vagy szerezhet vissza ebből a célból, bebizonyítva, hogy a lakhatásra nem befektetési lehetőségként tekint, hanem minden egyes kolozsvári lakost megillető jogként. A Patarét sorsát, Kolozsvár egyéb peremterületeinek gettósodását csak akkor kerülhetjük el, ha az ingatlanok építését végre közösségi irányítás alá vonjuk, és hozzáférhetővé tesszük azokat a jelenlegi krízis által hátrányosan érintett különböző társadalmi rétegek számára.Mint Ön által képviselt állampolgár, a metróépítés lázálmai, valamint a Hójában, a Bükkben és a Colina környékén végbemenő környezetpusztítás valósága helyett ember- és természetközpontú Kolozsváron szeretnék élni. A metró projektje a gyalogosokat a föld alá szorítva teljesen átengedi a város felszínét a szennyező autóknak, és forgalomösztönző hatással bír. Metró helyett sokkal egészségesebb és olcsóbb egy, a város főtengelyét átszelő nagy kapacitású villamos, amely meghosszabbítható lenne az agglomeráció irányába. Az erdőinket tönkretevő ingatlanbefektetések pedig azonnal álljanak le!

Mint látja, elképzelésem különbözik a jelenlegi városvezetés víziójától – mondhatni szöges ellentétben áll azzal. Meglátásom szerint az elmúlt két évtized adminisztrációja az ingatlanfejlesztést teljes mértékben a profittermelés szolgálatába állította.

Azért írok Önnek, hogy a hangom végre meghallgatásra találjon, hiszen az önkormányzatban/ a parlamentben Ön engem képvisel, az én érdekeimet védi. Azt kérem Öntől, hogy gondolja át a város fejlesztésének stratégiáját, Kolozsvár működését. Hogy világosabb legyen, nem akarok technológiai édenkertben, okosmetropoliszban vagy mágnesvárosban élni. Az ilyen helyeken ingatlanokban tartják pénzüket az üzletemberek. Én emberi léptékű Kolozsvárt szeretnék, ahol szórakozni, művelődni és élni is lehet. Az én Kolozsvárom nem nyomorítja meg a környező településeket, akik munkalehetőség híján kénytelenek a felduzzadt metropoliszba költözni, és rossz minőségű, egészségtelen lakásokban leélni életüket. Vessünk együtt véget a tőke Kolozsvárra csábításának, mely a lakosság hátrányára van! Állítsuk le a profitorientált ingatlanbefektetéseket!” (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS