2021. április 12. hétfőGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hiába próbálkozott teherbe esni egy kínai nő. Végül egy bokaröntgen kiderítette: genetikailag férfi

2021. március 13. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

A 25 éves nő és a férje gyereket szerettek volna, de egy évig hiába próbálkoztak. Végül egy bokasérülés következtében derült ki, hogy a nőkre jellemző „X” helyett a férfiakra jellemző „Y” kromoszómával rendelkezik.


A röntgenvizsgálat során tűnt fel az orvosoknak, hogy eléggé alulfejlettek a csontjai, és valószínűleg az is meglepte őket, hogy a nőnek sosem volt menstruációja. Ennek kapcsán a páciens elmondta: kamaszkorában az orvosok elintézték a dolgot azzal, hogy biztosan későn érő típus. Felnőtt korában pedig kellemetlennek találta ezt a témát, azért nem foglalkozott vele.

A kivizsgálások során az is kiderült, hogy nincsen méhe és petefészkei sincsenek. De heréi sem – az orvosai azt feltételezték, hogy korábban lehettek heréi, ezek azonban elhaltak idővel. Amint a 25 éves nő elmondta: soha nem voltak kérdései a saját nemével kapcsolatban, ugyanis az átlagnak megfelelő, női jellegű külső nemi szervekkel rendelkezik.

A jelenséget, mely szerint valakinek eltér egymástól a genetikai neme, illetve a külső nemi jellegei, interszexualitásnak nevezi a szakirodalom. (dailymail.co.uk, hírszerk.)

Nyitókép: Gabrielle Henderson/unsplash.com (képünk illusztráció)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS