2021. április 12. hétfőGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szomorú rekord nőnapra: a világ legfiatalabb nagymamája egy 23 éves vaslui-i nő volt

2021. március 08. 11:36, utolsó frissítés: 13:03

Egy Vaslui megyei nő tartja a világ legfiatalabb nagymamája rekordját. Rifca Stanescu 12 évesen szülte lányát, aki aztán nála is fiatalabb korban, 11 évesen szült, így a nő 23 évesen nagymamává vált. A szomorú rekordot előtte egy 26 évesen nagymamává vált nagy-britanniai nő tartotta.


Az esetről még 2012-ben a Daily Mail számolt be, a világrekordernek kikiáltott nagymama akkor 25 éves volt már; most a nemzetközi nőnap alkalmából több sajtóorgánum újra lehozta a sztorit. A vaslui családban még egy rekord kinéz amiatt is, hogy a nagymama édesanyja 40 évesen lett dédnagymama, így ő lehetett a világ legfiatalabb dédnagymamája.

Bár nem szerette volna, hogy lánya is ilyen fiatalon szüljön, a fiatal nagymama egy olyan közösségben él, ahol a gyermekeket korán házasítják, őt is 11 évesen "adták hozzá" akkor 13 éves férjéhez, írja a Ziare.com.

A gyerekházasságok egyébként illegálisak, hivatalosan nem is köttetnek meg, hiszen 16 év a törvényes háasságkötési korhatár, ám létező gyakorlatot jelentenek egyes marginalizált roma közösségekben. A még gyerekként "férjhez adott" lányból pedig nagy valószínűséggel lesz kiskorú anya, aki sem fizikailag, sem emocionálisan nincs felkészülve még az anyaságra. Románia második helyen áll Bulgária mögött az Európai Unió tagországai között a tizenéves anyák arányát tekintve, az UNICEF és a SAMAS egyesület közös felmérése szerint. 2018-ban Románia az első helyen állt a kiskorú anyák számát tekintve. Európában a kamaszként gyereket szülők 23%-a kerül ki Romániából.

A gyerekanya-jelenség a közhiedelemmel ellentétben nem a roma közösségeket érinti elsősorban. Hanem olyan nem-roma közösségeket, melyek szegények, marginalizáltak, és sok esetben a szülők külföldre járnak dolgozni, a kamasz lányokat a tágabb családra hagyva.

A gyerekházasságról és a kiskorú anyák jelenségéről kiadott tavaly októberi közleményében a Save The Children romániai szervezetének elnöke, Gabriela Alexandrescu azt nyilatkozta, a zsenge korban kötött házasság egy egész ok-okozati láncot indít el, a gyermeket szülő gyermekek kimaradnak az iskolából, szociális státuszuk alacsony marad, kiszolgáltatottak lesznek, ami különösen sérülékennyé teszi őket a szexuális, gazdasági stb. visszaélésekkel szemben. Az életük is veszélyben van a túl korai teherbeesés miatt. Olyan családokból jönnek, ahol nagy a szegénység, és nincs hozzáférésük minőségi és rendszeres orvosi szolgáltatásokhoz; innen pedig gyakran súlyos és visszafordíthatatlan következmények jönnek: koraszülés, magas csecsemőhalandóság, a gyermekek által felnevelt gyermekek jelensége, nagyon rossz társadalmi-gazdasági körülmények között, ami aztán állandósítja a velük szembeni diszkriminációt - nyilatkozta Alexandrescu.

(ziare.com, hírszerk)

Kiemelt kép: illusztráció, forrás: jun yang képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS