2021. április 12. hétfőGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mennyit tart a szerelem? A nőknél 8,9 évet, a férfiaknál pár hónappal többet

2021. február 27. 15:26, utolsó frissítés: 15:35

Országos felmérés során vizsgálták meg Romániában a párkapcsolati mutatókat. A vizsgálatot 1000 résztvevőből álló mintán végezték. Többek között a párkapcsolatok időtartamára, a válások gyakoriságára kérdeztek rá, de az is téma volt, hogy párkapcsolati krízis esetén hányan fordulnak szakemberhez segítségért. A kutatásból kiderült: rövidke boldogság, sok veszekedés és gyors válás jellemzi a kapcsolatokat - úgy tűnik, hogy a romániai párok nem sokat akarnak tenni a hosszú házaséletért.


A kapcsolatok időtartamára vonatkozóan a nőknél átlagosan 8,9 év, míg a férfiaknál 9,5 év lett az átlag. A felmérésből az is kiderült, hogy a romániai párok 86 százaléka nem folyamodott párterápiához, attól függetlenül, hogy mekkora és milyen gyakorisággal előforduló problémák merültek fel az együttélés során. A pszichoterapeuta szolgáltatásait igénybe vevő párok, a megkérdezettek 14 százaléka is, csak 2-3 évvel a konfliktusok megjelenése után tette ezt meg.

Az egyesület, amely a felmérést megrendelte arra volt kíváncsi, hogy melyek azok az okok, amelyek miatt a romániai párok gyorsabban vetnek véget kapcsolataiknak. A szakmai segítségkérés elmulasztásán túl az is kiderült, hogy a párok nagy része a kapcsolaton belüli szeretetet összetéveszti a kapcsolat elején jelentkező szerelmi állapottal, amely természetesen elég hamar elmúlik, és a helyét átvevő, érzelmi biztonságot és támaszt nyújtó szeretet, megbecsülés hiányában, amelyet közös erőfeszítéssel kell megalapozni, a párkapcsolatok közöül minden ötödik válással végződik.

A felmérést a Párkapcsolatok Iskolája Egyesület rendelte meg, amely a mentális egészség terén végez felvilágosító munkát a lakosság körében.(transilvania reporter)

cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS