2021. április 12. hétfőGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pszichiátriára került a tinédzser, aki videóra vette miként kínozza és öli meg macskáját

2021. február 24. 13:22, utolsó frissítés: 2021. február 25. 13:01

Pszichiátriai intézetbe került a 16 éves kolozsvári tinédzser, aki lefilmezte, ahogy az ajándékba kapott macskakölyköt megkínozza és megöli, majd tovább küldte annak a személynek, akitől az állatot ajándékba kapta.A romániai közvéleményt megrázta az a szerencsétlen eset, ami egy 16 éves kolozsvári fiatalember tettéhez köthető, aki videóra vette amint megkínoz és megöl egy kismacskát, majd tovább küldte annak a személynek, akitől az állatot ajándékba kapta. Az elkövetőt a múlt héten pszichiátriai intézetbe utalták.

A történet január végén kezdődött – amitől két hete a Foaie Transilvania számolt be – amikor a macskát ajándékozó nő elmondta a sajtónak, hogy január 27-én egy internetes felületen közzétette, hogy elajándékozna néhány kiscicát és egyikre már aznap talált gazdát. Az átadásról a nő úgy számolt be, hogy kissé meglepte őt a fiú furcsa viselkedése, például nem értett a cicákhoz, és egy parkolóban vette át a kiválasztott cicát, ami állatbarátoknál szokatlan. Azt is elmondta, hogy a fiú akkor azt állította, hogy a macska az édesanyjának lesz ajándékba, akinek éppen elpusztult a házikedvence.

A nő utána folyamatosan érdeklődött a kisállat hogyléte felől, viszont négy napig semmilyen választ nem kapott. Negyedik nap viszont, megkapta válaszul a videót, azt láthatta, hogy még az átadás napján a fiú halálra kínozta az állatot.

A nő kétségbeesésében értesítette Ana Maria Nemeșt, a helyi állatvédőszervezet alelnökét a videóról, aki arra bátorította őt, hogy forduljon a rendőrséghez, mert az állatok ellen elkövetett erőszak gyakran a társadalomban elkövetett előfutára.

A helyi lap idézi a rendőrségi tájékoztatót, amely szerint egy nő február elsején bejelentést tett arról, hogy egy ismeretlen személy, akinek egy kismacskát ajándékozott, egy videófelvételt küldött neki, amelyen az látható, hogy az illető erőszakot alkalmaz az állaton, amiben az belepusztul.

A hatóságok sürgősen vizsgálatot indítottak az ügyben és a bejelentés után egy nappal később azonosították az elkövetőt a 16 éves fiú személyében, és szándékos állatkínzás elkövetésének alapos gyanúja miatt eljárást indítottak ellene, illetve elrendelték a 60 napos hatósági felügyeletét, illetve egészségügyi kezelést is előírtak, mivel – írja a Foaia Transilvania – pszichés zavarai vannak.

Február 2-án, egy másik körzeti rendőrséghez is bejelentés érkezett, egy nő jelentette, hogy ismeretlen tettes egy téglával megdobta őt az utcán. A hatóságok nyomozást indítottak, de egy ideig nem sikerült azonosítaniuk az elkövetőt.

A Ziar de Cluj újságírói február 11-én erről az esetről informálódva felismerték, hogy a két körzetben történt feljelentések ugyanarról a fiatalemberről van szólnak: erről egyenesen a megyei Rendőrségi Főfelügyelőséget tájékoztatták.

Február 12-én a kolozsvári ítélőszék ügyészsége elrendelte a fiú előzetes előállítását, majd mivel – mint Gabriela Groza törvényszéki pszichológus nyilatkozta – a fiú viselkedése és magatartása pszichológiai, sőt pszichiátriai jellegű rendellenességekre utal, elrendelték a pszichiátriára való beutalását.

A Gazeta de cluj híre megjegyzi, hogy a 16 éves fiatal apja vélhetően egy befolyásos kolozsvári orvos a Törvényszéki Orvostani Intézetnél, s mivel jó kapcsolatokat ápol a helyi rendőrséggel az eset kapcsán „bizonyos információk” nem kerültek a nyilvánosság elé.

A romániai országos sajtó a hétvégén felkapta a hírt, ekkor már több sajtóorgánum is a valóban megrázó tettről számolt be szenzációs hangvétellel, a videófelvétel szörnyűségét és a tett borzalmait hangsúlyozva, figyelmen kívül hagyva, hogy feltehetően egy beteg, vélhetőleg antiszociális személyiségzavarban szenvedő kiskorúról van szó.

Ezekben a híradásokban a fiú apja már azt állítja, hogy ők vitték el a fiúkat a rendőrségre, amint észrevették mi történt, illetve hogy a fiú folyamatos megfigyelés alatt áll. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS