2021. április 18. vasárnapAndrea, Ilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sikeresen landolt a Perseverance marsjáró

2021. február 18. 23:12, utolsó frissítés: 23:46

A Perseverance marsjáró 22 óra 55 perckor sikeresen landolt a Mars felszínén - írja a BBC a NASA tudósaira hivatkozva.


A sikeres landolásról az marsjáró rádióüzenetben értesítette a földi irányítóközpontot a Jezero-kárterből, aminek a környékén a feltételezések szerint valamikor tó lehetett, és ahol az egykori marsi életjeleket fogja kutatni. A mostani expedíció jelentőségéről itt írtunk korábban részletesebben.

Így örültek a NASA tudósai a sikeres landolásnak."Elképesztő" - idézi a BBC Steve Jurczyket, a Nasa ügyvezetőjét, aki szerint a járvány megfékezésére hozott intézkedések még nehezebbé tették a vörös bolygó felszínén történő landolás megszervezését. Ezért még csodálatosabbá teszi a napot.


És már egy fotó is érkezett a Marsról, a Perseverance új és örök otthonáról.Rögtön egy második is:Jessica Samuels, a felszíni misszió vezetője szerint a marsjáró most ellenőrzést végez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a leszállás után is minden funkciója és műszere működik. A számítások szerint a Perseverance által szállított mini-helikoptert holnap fogják bekapcsolni. Mimi Aung, aki a helikopterrel kapcsolatos programért fele azt nyilatkozta, hogy a következő 30 napban öt repülési missziót terveznek, amelyek során remélhetőleg kiváló minőségű képek sikerül biztosítani a bolygó felszínéről. Emlékeztetnek, hogy ez lesz az első eset, hogy egy másik bolygó felszínén repülést kísérelnek meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS