2021. február 27. szombatÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb mutációt azonosítottak a brit tudósok

2021. február 16. 12:11, utolsó frissítés: 12:12

Új koronavírus-variánst találtak az Egyesült Királyságban – írja a Guardian. A B1525-ös mutációt már 32 embernél mutatták ki, de megjelent Dániában, az USA-ban, Ausztráliában és hét másik országban. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói szerint a mutáció hasonlít a B117-es variánsra, és ebben is megtalálható a tüskefehérje elváltozása. Ez a védőoltások hatékonyságának csökkenésével járhat.


Szakértők egy új, nagyszabású tesztelési hullámot javasolnak, hogy minél több fertőzöttnél kimutassák a variánst. Van olyan kutató is, aki ezt nem támogatja, mert a vírus ugyan egyértelműen terjed, de valószínűleg pont azok nem mennek el tesztelni, akik a legjobban terjesztik a vírust, mivel féltik az állásukat.

Van, aki szerint jó hír, hogy több variánsban is ugyanaz a tüskefehérje-elváltozás mutatható ki, mert így a vírusra szabott védőoltások hatásosak maradnak.

Fontos a talált vírusok genetikai feltérképezése, mert minél előbb felfedezünk egy új, veszélyesebb variánst, annál hatékonyabban tudunk fellépni ellene.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS