2021. április 12. hétfőGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kevés diák fér hozzá megfelelő szexuális felvilágosításhoz Romániában, de most egy applikáció segíthet nekik

2021. február 11. 13:36, utolsó frissítés: 14:13

2019-ben Romániában a diákok mindössze 4,6 százalékának volt hozzáférése iskolai szexuális neveléshez, amelyet egészségügyi nevelés címszó alatt oktatnak. A járvány és az online oktatás periódusában azonban a diákok szinte teljesen meg vannak fosztva ettől a lehetőségtől is. Holott közismert, hogy Románia az Unióban élen áll a 15 évnél fiatalabb lányanyák számát tekintve.


A szex akkora tabu az országban, hogy a diákok 64 százaléka az internetről próbál tájékozódni, és a gyerekek 56 százaléka sosem beszél a szüleivel a szexualitás és fogamzásgátlás témáiról.

Tavaly majdnem sikerült a szexuális nevelést bevezetni az iskolákba, "kötelező" módon (azzal a feltétellel, hogy a szülőknek kell kérvényezniük), de aztán Johannis elnök nem hirdette ki az erről szóló törvényt, és visszaküldte a parlamentnek. Jelenleg ismét a bizottságoknál van véleményezésen.

Persze az is kérdés, hogy a hagyományosan tanított szexuális nevelés elégséges-e. Szakértők azt mondják, hogy nem, hanem szélesíteni kellene a kontextust: a családon belüli erőszak felismerése és megelőzése, a zaklatás kiszűrése és az ezzel szembeni védekezés mind-mind szükséges tudás lenne a diákok számára.

A Társaság a Fogamzásgátlási és Szexuális Nevelésért nevű egyesület harminc éve éve próbálja a romániai társadalomban népszerűsíteni az edukáció fontosságát. Most más eszközökhöz nyúltak: megszületett Myra, az első román nyelvű szexuális nevelési applikáció, amely elsősorban azoknak a diákoknak szól, akik az iskolában vagy családban nem férnek hozzá a megfelelő oktatáshoz.

Az alkalmazás a 15 évet betöltött fiatalokat célozza meg, főleg olyanokat, akik hátrányos helyzetű környezetben élnek. Néhány kattintással elérhetők benne olyan információk, amelyek a helyes fogamzásgátlásra, kapcsolatokra, szexuális erőszakra, betegségek terjedésére vonatkoznak, ráadásul nem igényel internet-hozzáférést a telepítés után. Megtalálható az Androidra itt és Iphone-ra fejlesztett változatban is. (via rfi.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS