2021. február 27. szombatÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szatmári dizájner tervezte a Dacia következő nagy dobását

2021. január 19. 12:12, utolsó frissítés: 15:42

Múlt csütörtökön mutatták be a Dacia új koncepcióautóját, ami egy Dusternél nagyobb méretű utcai terepjáró (SUV). Innen jön a neve is: a Bigster. A Mioveni-i gyártó új koncepcióautója valamivel hosszabb, mint a Duster. A 4,34 méter helyett 4,6 méter. A korábbi Dacia modellekhez képest pedig, amelyeknek soha nem a megjelenése volt a legvonzóbb, hanem az ára, meglehetősen egyszerűnek, mégis karakteresen szögletesnek, robusztusnak és látványosnak tűnik. A sajtó pedig rögtön utána is járt annak, hogy ki tervezte. A dizájn jellegzetes elemei az Y-alakú fényszórók, és az új, 3D-s Dacia felirat, valamint az újrafelhasznált műanyagból készült, fényezetlen, nyers védőelemek.

Az új autó tervei a Renault bukaresti dizájnközpontjában készültek, és egy bizonyos Victor Sfiazof tervezte. Talán még van, aki emlékszik rá, hogy hét évvel ezelőtt azzal került a hírekbe, hogy az ő munkáját dicséri a Renault Kadjar, amiről a ZF most azt is megjegyzi, hogy a gyártó egyik legkelendőbb modellje lett azóta.

"Victor Sfiazof kiváló dizájner, a romániai irodában dolgozik" - nyilatkozta róla Alejandro Mesonero-Romanos, a Dacia tervezési igazgatója. A szatmárnémeti születésű férfi a fellelhető életrajzok szerint már gyerekként eldöntötte, hogy autókat szeretne tervezni. Az iskoláit a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen végezte, és állítólag a Renault illetékesei egy a városban szervezett workshopon figyeltek fel rá, és hívták meg gyakorlatra. 2008 óta áll a Renault alkalmazásában a cég bukaresti tervezőközpontjában, és eddig a már korábban említett Renault Kadjar tervezésével került be a hírekbe.
A most bemutatott Dacia Bigster a márka stratégiáját is hivatott mutatni a következő évekre. Egyelőre arról nem közöltek információt, hogy mikor tervezik bemutatni a Dacia új utcai terepjáróját, és műszaki információkat se nagyon osztottak meg róla. Azt viszont már most lehet tudni, hogy az egyre szigorodó kibocsátási normák miatt hibrid hajtáslánccal is elérhető lesz. (zf/penzcsinalok)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS