2021. február 27. szombatÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

2021. január 17. 10:17, utolsó frissítés: 15:25

Nepáli serpák egy csoportjának először sikerült megmásznia a világ második legmagasabb hegyét, a 8611 méter magas K2-t - közölték hivatalos források szombaton.


A tízfős csoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra a pakisztáni hegymászó egyesület (ACP) titkára, Karrar Haidri tájékoztatása szerint. Elmondta, a serpákból álló csoport helyi idő szerint éjjel 1-kor indult a csúcstámadásra, és délután 4.56-kor ért fel.

A K2 volt eddig a nyolcezer méternél magasabb hegyek közül az egyetlen, amelyet korábban még soha nem másztak meg télen. Először 1954. július 31-én hódították meg. A mászás azért is történelmi volt, mert egyetlen európai vagy amerikai sem volt a csúcsmászók közt, csak olyan nepáli serpák, akik eddig leginkább a külföldi mászók kísérőiként jelentek meg a hírekben. Három különböző expedíció tagjai egyesültek a cél érdekében:

1. Nimsdai Purja
2. Mingma David Sherpa (Team Nimsdai)
3. Mingma Tenzi Sherpa (Team Nimsdai)
4. Geljen Sherpa (Team Nimsdai)
5. Pem Chiri Sherpa (Team Nimsdai)
6. Dawa Temba Sherpa (Team Nimsdai)
7. Mingma Gyale
8. Dawa Tenjin Sherpa (Team Mingma G)
9. Kilu Pemba Sherpa (Team Mingma G)
10. Sona Sherpa (SST)

A nepáli serpák egyébként a cél előtt 10 méterrel bevárták egymást, hogy együtt érjenek fel a csúcsra, ahol elénekelték az ország himnuszát is.

A 8611 méteres csúcsra az idei téli szezonban három nemzetközi expedíció összesen több mint ötven hegymászója akar feljutni. Egy spanyol hegymászó balesetet szenvedett és meghalt szombaton.

A K2, a "vad hegy" megmászása széles körben elfogadott vélemények szerint nehezebb feladatot jelent, mint a világ legmagasabb hegyéé, a Mount Everesté. (mti/hvg/hírszerk.)

címoldali kép: Svy123/ Wikimedia Commons

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS