2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Transindex-kerekasztal: Az online tanítás színe és fonákja

2021. január 12. 22:07, utolsó frissítés: 2021. január 14. 19:50

Meghívottak: Váradi Izabella, az Oktatási Minisztérium, Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ tanácsosa

Popa Márta, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatója
Ferencz-Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos szakmai alelnöke
A Transindex házigazdák: Vig Emese és Tőkés Hunor

Élőben itt követhető:Újabb online kerekasztalt szervez a Transindex. Nézőpont kérdése, hogy a járvány miatt az online térbe kényszerített oktatás kinek hogyan működött. Azt halljuk, hogy kevesebben buktak, jobbak lettek a jegyek, az eredmények nem romlottak. De azért lehetett más hangokat is hallani. Egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem mindenkinek tett jót az az időszak, különösen az alsó tagozatban, főleg 1-2. osztályokban nagyon nagy lemaradásokat okozott a karanténoktatás, de kérdés az is, hogy az érettségi vagy képességvizsga előtt álló diákok föl tudnak-e készülni megfelelő módon a megmérettetésre. Ráadásul, már azt sem lehet letagadni, hogy hátrányos helyzetű diákoknak kifejezetten káros volt ez a periódus, hiszen ők nem is tudtak sokszor kapcsolódni az online oktatáshoz, és ez a diákok akár 20–25 százalékát is jelentheti. A lemorzsolódás aggasztó méreteket öltött.

Sokan a pedagógusokat, az iskolákat hibáztatták, ha nem működtek megfelelően az órák. Az sem nyerte el sokak tetszését, hogy bizonyos pótlékokat ígért a kormány a tanároknak, tanítóknak (amelyek természetesen még mindig a bürokrácia útvesztőiben vannak). Milyen nyomot hagynak a gyerekekben ezek a hónapok? Ha visszatér a jelenléti oktatás simán, flottul megy-e az átállás, vagy elúszik ez a tanév is, akárcsak a tavalyinak a fele? Múló, kiheverhető, bepótolható, áthidalható időszakról van-e szó, avagy hosszú távú következményei lesznek?

Számtalan kérdés fogalmazódik meg nap mint nap tanárokban, diákokban, szülőkben. A Transindex-kerekasztal meghívottjaival járjuk körbe ezeket.

A kerekasztalt január 14-én, 19 órától élőben lehet majd követni a Trasnindex Facebook-oldalán, az eseményhez pedig itt lehet csatlakozni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS