2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lavinaveszély a Páring-, Retyezát- és Vulkán-hegységben

2021. január 08. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

Közvetlen a lavinaveszély a Páring-, Retyezát- és Vulkán-hegység 1800 méter fölött fekvő régióiban - figyelmeztettek pénteken a Hunyad megyei hegyimentők, akik szerint az 1-től 5-ig terjedő skálán a veszély 4-es fokozatú, és főként azokra a völgyekre érvényes, ahol a közelmúltban havazott és hóviharok voltak.


"Mindhárom hegységben - Páring, Retyezát, Vulkán - van lavinaveszély. Elég sok hó hullt és hóviharok voltak ezekben a hegységekben. A szél felhalmozta a havat a völgyekben, szakadékokban, és ez a hótömeg könnyen megindul, ha az emberek arra járnak. Többször fel kell melegednie és ismét le kell hűlnie az időnek, hogy a hóréteg kiolvadjon, majd ismét megfagyjon, hogy stabillá váljon. Addig azonban közvetlen a lavinaveszély" - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) jelentése szerint az 1-től 5-ig terjedő skálán a lavinaveszély 4-es fokozatú, figyelmeztette Bodean a sítúrázni, túrázni vágyókat.

Ami a Hunyad megyei sípályákat illeti, azok mindegyike készen áll a síelők fogadására, és a hegyimentők jelen lesznek minden hegyvidéki üdülőhelyen.

Rusor üdülőhelyen a hóréteg vastagsága 30-40 centiméter, a Páringban 40-50 cm, Sztrázsán 90 cm. A következő napokban is havazásra lehet számítani a hegyvidéken. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS