2021. február 27. szombatÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fennakadások vannak az EU-ban az oltással való ellátásban, a BioNTech igazgatója nyilatkozott

2021. január 02. 09:45, utolsó frissítés: 09:45

A német BioNTech gyógyszergyár amerikai partnerével, a Pfizerrel együtt megoldásokat keres a COVID-19 elleni oltóanyaguk termelési kapacitásának növelésére, de arra figyelmeztet, hogy más oltások engedélyezéséig zavarok lehetnek, kiesések tapasztalhatók az egyenletes ellátásban - írja a Reuters ügynökség nyomán az Agerpres.


A vakcinák kiszállítása körül tapasztalható késedelmek miatt Németországban, több régió kénytelen volt felfüggeszteni az oltást néhány nappal az indulás után.

A Pfizer-BioNTech vakcina jelenleg az egyetlen olyan oltás a COVID-19 ellen, amelyet engedélyeztek az Európai Unióban, azonban viszonylag későn hagyta jóvá az EU erre szakosodott ügynöksége. A megrendelt oltóanyag mennyiségét az Európai Bizottság állapította meg, amikor szerződést kötött az oltóanyag-gyártókkal. A bürokrácia egy lassú ellátási ütemhez vezetett – mondják az EU módszereit kritizáló hangok, között a BioNTech vezérigazgatója.

"A dolgok jelenleg nem néznek ki jól - hiányosság van, mert nincsenek más jóváhagyott vakcinák, és be kell töltenünk a hiányt az általunk kifejlesztett oltóanyaggal" - mondta Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója a Der Spiegelnek. Sahin feleségével, Oezlem Tuerecivel, a vállalat orvosigazgatójával együtt alapította meg a COVID-19 vakcina előállítására a Pfizer amerikai gyógyszergyártóval társult céget.

A BioNTech vezetője bírálta az Európai Bizottság stratégiáját

A BioNTech illetékesei kritizálják az Európai Bizottságnak azt a döntését is, hogy számos más vakcinagyártóval is szerződést kötöttek abban a reményben, hogy azokat az oltásokat gyorsan jóváhagyják, ami nem történt meg. "Feltételezték, hogy a sokféle oltással sikerül kielégíteni a szükségletet, ez azonban nem történt meg"- mondta Sahin.

Az Egyesült Államok júliusban 600 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát rendelt, míg az Európai Bizottság novemberig várt a 300 millió dózis megrendelésével. Ebből a mennyiségből is csak 200 millió volt a konkrétan lekötött szám, a fennmaradó 100 millió adag pedig opcióként maradt, ezt aktiválták a múlt héten, de még mindig nem egyértelmű a szállítási határidő - mondja a Reuters.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan január 6-án hagyja jóvá az amerikai Moderna vállalat által gyártott vakcinát. Jens Spahn német egészségügyi miniszter felkérte ezt az európai intézményt, hogy gyorsítsa fel az AstraZeneca brit-svéd vállalat által gyártott vakcina engedélyezését, amelyet Nagy-Britanniában és Indiában már jóváhagytak. De az EMA szerint "nem valószínű", hogy január végéig megszülethessék a döntés.

Németország elutasítja a BioNTech vakcinagyártás kiszervezését

A BioNTech azt reméli, hogy februárban új gyártósort indít a német Marburg városban lévő üzemben, 250 millió adag termelési kapacitással az év első felében. Jens Spahn német egészségügyi miniszter a Twitteren megfogalmazott üzenetében megígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy ez az egység minél hamarabb megkezdhesse tevékenységét.

A berlini kormány, amely a BioNTech-et finanszírozta a 375 millió euró értékű oltási projektben, elutasította a gyártás kiszervezésére irányuló felhívásoka. A gyártási engedély más gyógyszergyártó vállalatoknak való átengedését a BioNTech képviselői sem támogatják, mondván, hogy a vakcinának az új, mRNS technológián alapuló gyártási folyamata nagyon bonyolult.

"Új partnereket próbálunk találni az együttműködéshez a gyártásban. De ez nem olyan, mintha használaton kívüli gyárak várnák világszerte, hogy besegítsenek. Senki nem tudja egyik napról a másikra előállítani a vakcinát a minőségi előírásoknak megfelelően "- magyarázta a BioNTech vezérigazgatója. "Január végére kiderül, hogy mennyivel többet fogunk tudni termelni" - tette hozzá.

Mi történik az oltással, ha a vírus radikális mutáción megy keresztül?

Ugur Sahin azt is elmondta, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina, amely mRNS technológiát használ, hatékonynak tűnik az Egyesült Királyságban felfedezett új koronavírustörzs ellen. "Teszteljük, hogy oltásunk képes-e semlegesíteni ezt a változatot, és úgy tűnik, hogy fennakadás nélkül működik, de hamarosan többet fogunk megtudni" - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy mi történne nagyobb mutáció esetén, a BioNTech igazgatója azt válaszolta, hogy ebben az esetben még körülbelül hat hétre van szükség az oltóanyag adaptálásához, ami új jóváhagyást igényelhet a szabályozóktól.(Agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS