2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvári tervező „okosmaszkja” nyert fődíjat az egyik legrangosabb egyetem versenyén

2020. november 30. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

Kolozsvári tervező nyerte a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) fődíját, amelyet egy csúcstechnológiás arcmaszk prototípusának megalkotására írtak ki- írja a Calvert Journal.


A román mérnök által tervezett "okosmaszk" érzékeli viselője környezetében fellelhető Covid-19 vírust, mivel ennek megfelelő szenzorral van ellátva.

Ciprian Burzo díjnyertes dizájnja, amelyet „social masknak” nevezett el, egy minimalista, átlátszó maszk, amely egy bioszenzort tartalmaz, és képes csatlakozni viselője okostelefonjához. Egy alkalmazás segítségével a felhasználók nyomon követhetik a környező, levegőben terjedő kórokozók számát. Az alkalmazás a felhasználója körül lévő többi felhasználót is feltérképezi, és kiszámítja a fertőzés kockázatát.

A még mindig fejlesztés alatt álló prototípus elnyerte az MIT világjárvány-elhárító laboratóriumának mérnököket és tervezőket megszólító versenyét, melynek célja az arcot fedő maszkokat személyi védőeszközként gondolni újra.

"A maszk és az okostelefon összekapcsolása egy lépés a jövőnk felé" - állítja Burzo. „Tudnunk kell, hogy ki fertőzött környezetünkben, és okostelefonunk segítségével értesülhetünk arról, hogy a környező részecskéket felmérve mit észlelt a bioszenzor. Ez csak néhány azon lehetőségek közül, amelyekkel egy modern tervezésű védőmaszk kecsegtet." (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS