2021. február 27. szombatÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

50 ráktípus esetében segíthetné a korai diagnózist egy új vérteszt

2020. november 28. 16:50, utolsó frissítés: 16:55

A brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) bejelentése szerint nemsokára beindulhat az a kísérleti program, amely annak a rák vértesztnek a hatékonyságát vizsgálja, amely már a kezdeti fázisban kimutatná a betegség 50 féle típusát - adta hírül a CNN. Segítségével hatékonyabban lehetne felismerni az onkológiai betegségeket még a korai fázisban és ezáltal időben megkezdeni a gyógykezelést.


A Galleri névre keresztelt vértesztet egy kaliforniai cég, a Grail fejlesztette ki, és első körben 165.000 személy esetében fogják kipróbálni, a tervek szerint a jövő év közepétől. A céget egyébként olyan ismert milliárdosok is támogatják, mint Bill Gates vagy Jeff Bezos.

A rák korai diagnózisa rendkívül fontos, különösen az olyan nehezen kezelhető fajták esetében, mint a petefészek- vagy hasnyálmirigyrák. Angliában az NHS adatai szerint naponta 1000 új esetet diagnosztizálnak.

A kísérleti programban résztvevők közül 140 ezer olyan 50 és 79 év közötti személy lesz, akiknek nincsenek tüneteik, és akiket 3 éven át figyelnek és tesztelnek majd. A többi 25 ezer személy olyan páciens lesz, akiknél már vannak rákgyanús tünetek, és akiknél a minél korábbi felismerés lenne a cél. A végső eredményeket 2023 végéig várják, és amennyiben a teszt eredményesnek bizonyul, 2025-ben széles körben is használni akarják. (cnn)

Fotó: Drew Hays on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS