2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Skócia lett az első ország a világon, ahol ingyenessé tették a menstruációs termékeket

2020. november 25. 12:34, utolsó frissítés: 12:42

Ingyenessé tette a menstruációs termékeket a skót parlament, Skócia lett az első ország a világon, ahol a menstruációs termékek esetében ezt meglépték - közölte a BBC.


A kedd este egyhangúlag megszavazott törvény értelmében ugyanis a helyi szolgáltatóknak mindenki számára biztosítania kell a tamponokat és intim betéteket, ezzel segítve elő a menstruációs szegénység felszámolását.

Menstruációs szegénységnek azt nevezzük, amikor egy nő anyagi okokból kifolyólag nem tud hozzájutni menstruációs termékekhez. Egy kutatás szerint ez minden ötödik brit nővel előfordult már életében. A kutatás szerint egy átlagos brit nő élete során több mint 18 ezer fontot, azaz közel 7,5 millió forintnyi összeget költ menstruációs termékekre – írja a Telex.hu.

Az eredeti törvényjavaslatot még 2017-ben nyújtotta be Monica Lennon, a Skót Munkáspárt képviselője. A képviselő a Guardiannek úgy nyilatkozott, a tegnapi egy “fényes nap Skócia számára”. Lennon arról is beszélt, hogy a törvény elfogadása nagy változást jelent majd minden nő, lány és mindenki életében, aki menstruál. A törvény óriási lépés a menstruációs szegénység felszámolása felé.
(bbc/guardian/telex/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS