2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alexa, nyisd meg a szíveket! Egy autista lány könyvének online bemutatójára hívunk

2020. november 19. 12:29, utolsó frissítés: 2020. november 23. 19:13

Különleges online könyvbemutatóra hívunk: egy szatmárnémeti autista által írt, autizmusról szóló könyvet ajánlunk a figyelmetekbe. Kompasz Alexandra Krisztina, azaz Alexa, olyasmire szánta el magát, ami az autisták körében nagyon-nagyon ritkának számít. Arról írt, hogy milyen az ő világa, miként látja a környezetét, mit szeret, mit nem. Tippeket ad autistáknak és családjuknak, a velük foglalkozóknak arra nézve, hogy miként érdemes viselkedni, milyen zenét ajánlott hallgatni, milyen műsorokat ajánlott nézni, mit jó enni-inni egy autistának.


Az, hogy autisták kiadványt szerkesztenek, vagy kimagasló teljesítményt érnek el egy-egy területen, nem számít ritkaságnak. Az viszont, hogy magukról beszéljenek, mint Alexa a könyvében, valódi kuriózum. A kiadvány háromnyelvű: románra és németre is lefordították. A kötet a szatmárnémeti Noé Partium Egyesület, valamint ausztriai partnerszervezete, az Impulse Tirol jóvoltából jelent meg a Rosenverlag Innsbruck kiadónál.

Az online, Zoomos könyvbemutatóra november 26-án, délután 18 órától került sor a Transindex Facebook-oldalán. Kompasz Alexandra Krisztinával Löchli Tünde, a Noé Partium Egyesület elnöke, Drotar Minerva pszichológus, illetve a Transindex részéről Gyöngyi Annamária valamint Babos Krisztina újságírók beszélgetnek.

Alexa 25 éves, hároméves korában derült ki róla, hogy autista. Három éve látogatja a Noé Partium Egyesület Mosolyház nevű nappali foglalkoztató központját. Sok tekintetben számít különlegesnek, pl. rengeteget olvas, főként azokról a témákról, amelyek a leginkább érdeklik: a rockzene , a rocksztárok világa és a kutyák. Emellett varrottasokat is szívesen készít, melyek annyira szépek, hogy a keresztszemes terítőiről készült fotókkal illusztrálták a könyvét is. Hamarosan pedig az ország első bárka típusú lakóotthonának, a mikolai Fény Házának az egyik bentlakója lesz.

Az eseményhez itt lehet csatlakozni!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS