2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felülkerekedett egy általános „románság” a regionális jellegzetességeken

2020. november 13. 20:42, utolsó frissítés: 20:43

Az ország lakosságának mozgása a különböző történelmi-földrajzi tájegységeken és a nemzeti politikák hatásai jelentős eltéréseket eredményeztek abban a kérdésben, hogy mit jelent pszichokulturális szempontból az „erdélyiség”, a „moldovaiság” vagy a „munténiaság” – derült ki a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem kutatásából.


A kutatás projektjelentése szerint (itt román nyelven elérhető) egyféle homogén „románság” kerekedett felül a sajátosan erdélyi, moldovai, vagy munténiai pszicholkulturális sajátosságai felett. A kutatás célja Románia pszichokulturális alapvonalainak feltérképezése földrajzi-közigazgatási-területi alapegységeken keresztül, amelyeket majd összevetnek a gazdasági egyenlőtlenség és polarizáció (GINI-index), illetve a politikai, gazdasági, szociális, egészségügyi vonatkozásokkal (PERSH-mutatók). Ezt a kutatási paradigmát eredményesen használják például az Amerikai Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban.

A felmérés jelenlegi fázisában az ország különböző területeinek pszicholkulturális profiljait jeleníti meg – kollektivizmus / egyéni autonómia; a társadalmi hatalom koncentrálása / decentralizálása; bizonytalanságkerülés; verseny / konszenzus; hosszú / rövid távú gondolkodás; engedékenység –, amelyet kiegészít olyan vonatkozásokkal, mint a személyiségjegyek (érzelmi stabilitás, extroverizó, kellem, lelkiismeretesség), az általános intelligenciaszint, a személyközi bizalom, és a kognitív-viselkedési tényezők (észlelt negatív tapasztalatok, racionális / irracionális megismerések, pozitív és negatív érzelmek, elégedettség az élettel).

A további vonatkozásokkal (társadalmi-politikai) való összevetés azonban még hátra van. A BBTE közleménye szerint a komplex modellezéssel készülő eredmény 2021-2022-es egyetemi évben lesz kész.

A kutatás előzménye egy dr. Daniel David – a jelenleg zajló kutatás vezetője –; 2015-ös monográfiája, amelyben megalkotta a románok pszichológiai profilját. A kutató elmondta, hogy a szakkönyv megjelenése után folyamatosan azzal a kérdéssel keresték meg, hogy mindez hogyan artikulálódik az ország területi megosztottságát tekintve, amire akkor még csak általános részválaszokat lehetett mondani. A mostani kutatás mentén viszont sokkal pontosabb és egzaktabb adatokkal lehet dolgozni – bár a tényleges tudományos válaszokig még sok munka van.

Az első részeredmények mentén kijelenthető, hogy a regionális, helyi sajátosságok erőteljesen erodálódtak, és egyre inkább országosan uralkodóvá kezd válni egy általános, homogén pszichokultúrális attitűd – bár még a jellegzetességek nem számolódtak fel teljesen.

Ebben az értelemben a nyugati térségekre inkább jellemző az egyéni autonómia jelenléte a legerősebb Erdélyben, amit Havasalföld és Moldova követ, míg a társadalmi hatalom decentralizálásában Havasalföld vezet, majd Erdély és Moldova következik.

Az eltérések elég elenyészőek, és ha figyelembe vesszük, hogy a három történelmi nagy régió jelenleg is az általános kollektív és központosított hatalom alatt létezik, akkor aligha tekinthetőek számottevőnek, mutatott rá Daniel David a közleményben, hozzátéve, hogy „a különbségek azonban a komplexebb végső modellekben lehetnek jelentősek, más pszichológiai változókkal együtt, a GINI- és PESH-mutatók kapcsán”. (közlemény, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS