2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mission Impossible román módra: egy akrobatikus betörés tettesei lettek híresek Nagy-Britanniában

2020. november 11. 12:07, utolsó frissítés: 12:13

240 ritka könyvrégiséget loptak el összesen 3,3 millió euró értékben, Londonban, egy riasztóval ellátott raktárból - a román bűnözőcsoport emiatt megkapta a "Romanian Mission Impossible Gang" becenevet a brit sajtóban. Hasonlóan a kultfilm egyik jelenetéhez, ők is a mennyezetről leereszkedve kerülték ki az ajtónál lévő érzékelőkkel ellátott riasztóberendezéseket, miután lyukat vágtak a tetőben. A rablás még 2017-ben történt, az elkövetőket idén októberben dugták rács mögé Nagy-Britanniában.


Az ellopott könyvritkaságok között Galileo Galilei, Sir Isaac Newton, Francisco Goya művei is szerepeltek. A könyveket egy meg nem nevezett Neamt megyei településen, egy garázs alatt, földbe ásva találták meg a hatóságok, ahonnan a Bukaresti Nemzeti Könyvtárba vitték őket. Sajnos, 83 ritkaság súlyosan vagy közepesen megsérült, restaurálni kell őket - ám kettőt közülük a szakértők menthetetlennek neveztek. A könyvek az azonosítást és felmérést követően visszakerültek tulajdonosaikhoz.

A bűnbanda 12 tagú volt, és nem ez volt az egyetlen rablásuk. Egy iasi szervezett bűnözői csoportosuláshoz köthetők, akik két és fél éven keresztül Nagy-Britannia több településén hajtottak végre nagy értékű rablásokat. A londni rendőrség a romániai és olaszországi rendőrséggel együttműködve, három év alatt göngyölítette fel a szálakat és kapta el a banda tagjait.(g4media.ro, romania-insider.com)

Kiemelt kép forrása: DIICOT via romania-insider.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS