2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hatékony a Pfizer-oltás, de nem csodaszer

2020. november 10. 22:47, utolsó frissítés: 22:47

Nagy reményekkel fogadta a világ az amerikai Pfizer és a német BioNTech bejelentését, miszerint közösen kifejlesztett új vakcinájuk 90 százalékban hatékonynak bizonyult a COVID-19 fertőzések megelőzésében.
A kutatók többsége a tudomány és az emberiség nagy napjának nevezte ezt a dátumot. Az oltóanyagot hat országban, 43 500 emberen tesztelték, és egyik önkéntes sem panaszkodott mellékhatásokra. A szakemberek úgy vélik, ez egy igazi fordulópont, áttörés az új típusú koronavírus elleni harcban, mások óvatosabban fogalmaznak.

A Bath Egyetem mikrobiológusa szerint is „nagy lépést sikerült tenni az úton afelé, hogy az élet visszatérhessen a normális medrébe – bármit is jelentsen ez a jövőben. Ám még távol vagyunk attól, hogy eldobhassuk a maszkokat.”

A fejlesztők úgy számolnak, november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration – FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához.

A Pittsburgh-i Egyetem Oltóanyag Központjának igazgatója is visszafogottságra int. „Ez most azt jelentené, hogy legyőztük a járványt, mert 90 százalék fölötti hatékonyságról hallunk? Nem! Ez azt jelenti, megvan a legjobb vakcina? Nem! Ez azt jelenti, hogy ez az oltás hosszú-hosszú éveken át immunitást biztosít úgy, mint a kanyaró elleni, amiről tudjuk, egy életre szól? Nem! Amit ma tudhatunk ebből a nagyon korlátozott elemzésből az az, hogy léptünk egy nagyot a vakcina alkalmazása, a betegség csökkentése felé. De még nagyon hosszú az út addig, hogy olyan oltásunk legyen, amit tíz-, és százmilliók kaphatnak meg.”A Pfizer-BioNTech oltóanyaga az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) S proteinjét célozza, akárcsak a további 10 fejlesztés alatt álló, és a tesztelés utolsó fázisában járó vakcina többsége. (euronews/hírszerk.)

Nyitókép: Pexels, Karolina Grabowska.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS