2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tippelj, mi lett 2020-ban az év szava!

2020. november 10. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

A "lockdown" az év szava - jelentette be a Collins szótár kiadója. A Collins mintegy 4,5 milliárd kifejezést vizsgált meg, mielőtt kihirdette a győztest.


"A nyelv tükrözi a körülöttünk lévő világot, és 2020-ban a globális járvány uralkodott" – jelentette ki Helen Newstead, a Collins Dictionary szakértője. Nem véletlenül szerepel a 2020-as toplistán a koronavírus, a szociális távolság és hasonlók, és az Év szava is e témakörhöz kapcsolódik: a lockdown (lezárás) lett – írja a Guardianra hivatkozva a hvg.hu.

„Azért választottuk a lezárást, mert több milliárd ember közös tapasztalatait foglalja magában, akiknek korlátozniuk kellett mindennapjaikat a vírus visszaszorítása érdekében. A zárolás befolyásolta a munkavégzést, a tanulást, a vásárlást és a társasági viszonyokat” – magyarázta Newstead.

A Collins szakértői szerint a lockdown szó használata 6000 százalékkal nőtt 2019 óta.

A Collins-lista összeállítói weboldalakról, könyvekből és újságokból származó írott, valamint rádióból, televízióból és beszélgetésekből származó kimondott mintegy 4,5 milliárd kifejezést vizsgáltak meg.

Az „év szava verseny győztesére” esélyes volt még többek között természetesen a koronavírus, a social distancing (szociális távolság), a furlough (ideiglenes elbocsátás), a keyworker (a járvány idején kulcsfontosságú szakmákban dolgozók gyűjtőfogalma) is, de például a Megxit (a brit királyi család ügyeire utaló kifejezés) és a TikToker is. (hvg.hu/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS