2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint 90%-os hatékonyságú a Pfizer koronavírus elleni vakcinája

2020. november 09. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

A beoltott személyek több mint 90%-ánál képes megelőzni a koronavírussal történő fertőzést a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinája - jelentették be a fejlesztők. Mintegy tucatnyi kutatócsoport oltóanyaga jutott el a tesztelések utolsó fázisába, de eddig ez az első, ami konkrét eredményt mutatott föl. "Nagy nap a mai a tudomány és az emberiség számára" - értékelték az eredményes kutatásokat a szakértők. Az oltóanyagot 6 országban, 43.500 résztvevővel tesztelték, és nem merült fel biztonsági kockázat. November végén a gyártók sürgősségi engedélyeztetési eljárást kérnek az oltóanyagra, írja a BBC.


Az oltás a legjobb módszernek tűnik arra, hogy a járvány terjedését megfékezni hivatott korlátozásokat fel lehessen majd oldani - áll a BBC összefoglalójában.

A Pfizer és a BioNTech vakcinájából két adagot kell kapnia a célszmeélynek, három hét különbséggel. A második dózis után egy héttel a beoltott személyek több mint 90%-a védetté vált a vírussal szemben.

A Pfizer szerint 2020 végéig 50 millió dózist tudnak gyártani az oltóanyagból, és 2021 végéig mintegy 1.3 milliárdot. A vakcina szétosztása és szálltása azonban nem egyszerű: mínusz 80 Celsius-fok alatti hőmérsékleten lehet csak tárolni. Ugyancsak kérdéses az is, milyen hosszú időre ad immunitást az oltás, és még arra sincs válasz, a különböző korcsoportokban hogyan alakul a vakcina hatékonysága. Ehhez további elemzések szükségesek. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS