2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Licitharc Ferenc József és Sisi személyes tárgyaiért: a császár kalapja 25 ezer euróért kelt el

2020. október 22. 16:21, utolsó frissítés: 16:42

A becsült ár többszöröséért, 25 300 euróért (9,2 millió forint) kelt el Ferenc József osztrák császár, magyar király kalapja egy bécsi árverésen.


Az aukciós ház katalógusának oldala a császár fejfedőjévelAz aukciós ház katalógusának oldala a császár fejfedőjével


A Dorotheum aukciósház közlése szerint hosszabb licitharc után egy online ajánlattevőé lett a híres fejfedő, amelynek leütési árát mindössze 3-6 ezer euróra becsülték előzetesen. Fennmaradt több fénykép is az uralkodóról a kemény kalappal, amelyet civil öltözethez viselt.

A császár orrcsiptetőjéért 20 300 euróért (7,4 millió forint) fizettek az aukción, amelyen az uralkodó és családtagjainak 311 személyes tárgyát bocsátották áruba, a tételek nagy része elkelt. Ferenc József egy írószeréért 9600 eurót, egy pár selyemzoknijáért 1792 eurót fizettek.

Sisi és Ferenc József fiatalkori portréi is kalapács alá kerültekSisi és Ferenc József fiatalkori portréi is kalapács alá kerültek


A vártnál sokkal többet, 40 300 eurót (14,7 millió forint) ért meg egy licitálónak Erzsébet császárné teáskészlete, amelyet a Mayerhofer & Klinkosch udvari beszállító készíttetett személyesen Sisi számára. Egy Franz Schrotzbergnek tulajdonított festmény, amely rózsamintás csipkeruhában ábrázolja a császárnét, 35 300 euróért (12,9 millió forint) cserélt gazdát.

Nagy pénzeket fizettek a licitálók a királyi érdemrendekért: egy telefonos licitáló 300 ezer euróért (110 millió forint) vásárolt meg két, Habsburg-Lotaringiai Erzsébet Mária főhercegnőtől, „Erzsitől” származó érdemérmet.

Különböző Sisi-ábrázolások, amelyek elkeltek az árverésenKülönböző Sisi-ábrázolások, amelyek elkeltek az árverésen


Miksa császár mexikói Sas-rendje 186 300 eurót ért meg egy vevőnek, felesége, Sarolta San Carlos-érdemkeresztjét 112 800 euróért ütötték le. A teljes katalógust itt lehet végiglapozni. (MTI/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS