2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meghalt egy orvos, aki az oxfordi covid elleni vakcina tesztelésében vett részt önkéntesként

2020. október 22. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

Meghalt egy 28 éves brazil orvos, aki önkéntesen részt vett az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég koronavírus-vakcinájának klinikai tesztelésében. Meg nem erősített hírek szerint nem a tesztelt oltóanyag okozhatta halálát, mert ő az úgynevezett kontroll csoportban volt, akik csak placébót kapnak, tehát a vizsgált anyagot nem juttatták szervezetébe.


A placébó hírének megerősítését vagy cáfolatát várja a szakma

A brazil média szerdán jelentette a fiatal Rio de Janeiró-i 28 éves orvos halálát. A brazil nemzeti egészségügyi szolgálat megerősítette, hogy meghalt a tesztprogram egyik brazil önkéntese.

Brazília egészségügyi hatósága a titoktartási protokollokra hivatkozva nem részletezte a haláleset körülményeit. Az Oxfordi Egyetem szerintaz önkéntesek válogatása során egy "alapos értékelés"-en ment át mindegyik jelentkező, és ebben az esetben sem merültek fel biztonsági aggályok.

A BBC úgy tudja, hogy az önkéntes nem kapta meg az oltást. A vizsgálatban részt vevő önkénteseknek csak körülbelül fele kapta meg a tényleges vakcinát, amelyet az Oxfordi Egyetem fejlesztett ki a Covid-19 ellen. A második csoportnak egy már meglévő, és minden engedéllyel rendelkező meningitis elleni oltást adtak be. Sem a résztvevők, sem a családjuk nem tudták és nem tudják továbbra sem, melyik oltást kapták be.

Ugyanis ez a protokollum, amelyet minden esetben alkalmaznak, lehetővé teszi a kutatók számára, hogy összehasonlítsák a két csoport eredményeit annak mérése érdekében, hogy a vakcina hatékony-e.

A fiatal brazil orvos az első áldozat, aki részt vett valamelyik fejlesztés alatt álló koronavírus-oltóanyag tesztprogramjában. Ha bebizonyosodik, hogy valóban csak placébót kapott, de vakcinát nem, akkor nem lehet azt mondani, hogy az oltóanyag okozta a halálát, viszont ki kell vizsgálni a tényleges okot.


A frontvonalban küzdött a vírus ellen


A CNN televízió brazíliai szerkesztősége úgy tudja, hogy a fiatal orvos a koronavírus elleni küzdelem frontvonalában dolgozott.

Sajtóhírek szerint két riói kórházban is alkalmazták a 28 éves férfit, aki nagy eséllyel munkája közben fertőződött meg a koronavírussal, majd komplikációk léptek fel nála.

Folytatják a vakcina tesztelését

A tesztprogramban való részételéről írt az O Globo című brazil lap és a Bloomberg hírügynökség is, de csak meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentették, hogy a férfi egy olyan tesztalany lehetett, aki placebót kapott. Az információt a fejlesztést végző szakemberek nem erősítették meg, és egyelőre nem is cáfolták. Annyi bizonyos jelenleg, hogy elkezdték kivizsgálni a halál körülményeit.

A sajtóértesülésekkel összhangban van, hogy az oltóanyagot fejlesztő Oxfordi Egyetem közölte, hogy a tesztprogram folytatódik, mert "egy független bizottság következtetése és a brazil egészségügyi hatóságok ajánlása alapján" az nem veszélyes a benne részt vevőkre. Ez a bejelentés utalhat arra, hogy nem juttattak oltóanyagot az elhunyt fiatal orvos szervezetébe.

Gyengültek a cég részvényei

Az eset kapcsán több publikáció emlékeztet, hogy az oltóanyagot előállító AstraZeneca szeptemberben egy időre felfüggesztette a tesztprogramot, mert egy tesztalany megbetegedett.

Brazíliában 10 ezer önkéntessel tervezték lebonyolítani a vakcina klinikai bevizsgálását, közülük 8 ezren már megkapták az első dózisokat, tudatta a Sao Paoló-i Egyetem.

Az AstraZeneca részvényei 1,8 százalékot estek a tesztalany halálának egyelőre tisztázatlan körülményei miatt. (BBC/CNN/Bloomberg/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS